Popüler Sağlık Dergisi  
 
Anasayfa
Hakkımızda
Yayın Kurulu
Arşiv
Künye
İletişim
Ayın Konusu
Kongre Takvimi
Kitap Köşesi
Sağlık & Tıp Dernekleri
 
Popüler Sağlık Dergisi Faceebook
Popüler Sağlık Dergisi

 

Reklam Vermek İçin

 

 

 

 
 
Ayın Konusu
 
SAĞLIK İÇİN HAREKET ET!
HAREKETSİZ YAŞAM
TÜM HASTALIKLARA DAVETİYE ÇIKARIYOR

'

Sağlık İçin Hareket Et_Prof_Dr_Defne Kaya_Popüler Sağlık Dergisi  

Çağımızın en büyük sorunlarından biri olan hareketsizlik, başta yüksek tansiyon olmak üzere, birçok kanser türüne davetiye çıkarıyor. Yürüyüş, yüzme ya da ağırlık kaldırma egzersizlerinin yüksek tansiyon tedavisindeki önemine dikkat çeken Prof. Dr. Defne Kaya, “Haftada en az 150 dakika bisiklet, tempolu yürüyüş, yüzme gibi kalbinizin sağlıkla atmasını sağlayacak egzersizler ve evde ağırlık, pilates, yoga gibi egzersizler yaparak kas ve kemiklerinizi, ruhunuzu, kalbinizi ve beyninizi oksijenden mahrum etmeyin” önerisinde bulundu.

Dünya Sağlık Örgütü tarafından belirlenen “Sağlık için Hareket Et Günü”, bulaşıcı olmayan hastalıkların önlenmesinde, fiziksel aktivitenin yararları konusunda toplum bilincini oluşturmak, iyi uygulamalara dikkat çekmek ve fiziksel aktiviteyi teşvik etmek amacıyla her yıl 10 Mayıs tarihinde kutlanıyor. Üsküdar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölüm Başkanı Prof. Dr. Defne Kaya, hareketsizliğin sağlık üzerindeki etkileri hakkında önemli bilgiler verdi.

HAREKETSİZLİK: “YENİ SİGARA BENZERİ TEHLİKE”

Erişkin ve genç bireylerin günde en az 10 saat sabit pozisyonda kaldığı bilgisi, bizleri, uzun süre oturmayı ‘yeni sigara benzeri tehlike’ olarak sınıflandırmaya itmiştir. Hareketsiz yaşam ve uzun süre sabit pozisyonda oturma başta yüksek tansiyon olmak üzere çok sayıda kanser le bizi karşı karşıya getirmektedir. Yüksek kan basıncı yani bilinen adıyla yüksek tansiyon kalp krizi, felç, böbrek hastalıkları ve kalp yetmezliği gibi hastalıklara yol açmaktadır. Yüksek tansiyonu olan kişilerin düzenli doktor kontrolünde olmaları, hekim tarafından verilen ilaçların düzenli kullanımı ve takibi önem taşımaktadır.


HAREKET, YÜKSEK TANSİYONU KONTROL ALTINDA TUTUYOR!

65 yaş üstü, kilolu, çok tuz tüketimi olan, yeterli meyve-sebze tüketmeyen, çok faz la kahve ve alkol tüketen, sigara içen, yeterli ve düzgün (en az 6 saat) uyumayan, yeterli egzersiz yapmayan kişiler yüksek tansiyon riski taşıyor. Yürüyüş, yüzme ya da ağırlık kaldırma egzersizleri, yüksek tansiyonu 4.33 mmHg düşürür. Egzersiz, ilaç kullanımına ek olarak düzenli yapılır sa yüksek tansiyonu 8.96 mmHg düşürür. Neredeyse bu 9 birim azalma yüksek tansiyon tedavisinde çok önemlidir.


GÜNE 30 DAKİKA TEMPOLU YÜRÜYÜŞ İLE BAŞLAYIN

35 yaşından sonra yapılacak güvenli egzersizlerin başında tempolu yürüyüş gelmektedir. Her sabah 30 dakika tem polu yürüyüşle güne başlayan ve tüm gün oturarak çalışan kişiler, yürüyüş yapmayan ve tüm gün oturarak çalışan kişilerle arşılaştırdığında tansiyonlarının 3.4 mmHg daha düşük güne başladıkları bulunmuştur. Üstüne bir de gün içinde yarım saatte bir kalkıp 3 dk yürüyenlerin tansiyonunun 1.7 mmHg kadar daha düştüğü gözlemlenmiştir. Kadınlar ve erkekler karşılaştırıldığında uzun oturma sürelerine kısa molalar veren kadınlarda tansiyonun 3.2 mmHg daha düşük oldu ğu gözlemlenmiştir.

HAFTADA EN AZ 150 DAKİKA EGZERSİZ YAPIN!

Haftada en az 150 dakika bisiklet, tempolu yürüyüş, yüzme gibi kalbinizin sağ lıkla atmasını sağlayacak egzersizler ve evde ağırlık, pilates, yoga gibi egzersizler yaparak kas ve kemiklerinizi, ruhunuzu, kalbinizi ve beyninizi oksijenden mahrum etmeyin. Doğru ve uygun egzersiz için fizyoterapistinize danışın. Egzersiz yapın, yaşamınızdaki güzel anılarınız için kalbi niz sağlıkla atsın

 
 
 
 
 
 
 
 
 
DİĞER BAŞLIKLAR...
. Depresyon vücudumuzun her organını etkiliyor! Prof. Dr. Nesrin Dilbaz >>
.''ÇOCUKLUK ÇAĞI KANSERLERİNDE ERKEN TANI DOĞRU TEDAVİ HAYAT KURTARIYOR''- Prof Dr Tezer Kutluk
.'''Huzurevlerinde değil,kendi evlerinde yaşamak istiyorlar!'' Uzm.Dr.Sinan İbiş
.'4 Şubat Dünya Kanser Günü-2014 Prof.Dr. Tezer Kutluk
.'"Sağlığınızı şansa bırakmayın" Patoloji Dernekleri Federasyonu
.'Lösemiden Kurtulmak Mucize Değil-Prof. Dr. Fevzi Altuntaş
.'Sık görülen bir ittifak : Hipertansiyon, Diyabet ve KBH- Prof.Dr. Gültekin Süleymanlar
.'Kök Hücre-Kordon Kanı-Kemik İliği Vericiliği-AFAREZ -Doç Dr.Fevzi Altuntaş
.'Astım ve Sosyoekonomi -Prof.Dr.Bülent Tutluoğlu
.'Aort Anevrizma ve Disseksiyonlarında Endovasküler Tedavi-Prof.Dr.Füruzan Numan
.'ACİL TIP VE ACİL TIP UZMANLIĞI-Prof.Dr. Başar Cander
.'Tıbbın Gören Gözü 'RADYOLOJİ' - Prof. Dr.Okan Akhan
.'Evde Sağlık Hizmetleri-Prof.Dr Ali İhsan Dokucu
.'Hasta Güvenliği - Prof.Dr. Erdal Akalın
.'Akupunktur Bilimseldir! -Prof.Dr.Kaya Özkuş
.'SESSİZ KATİL: HİPERTANSİYON!
.'APOPTOZ: Sağlık ile Hastalık Arasındaki İnce Çizgi
 
 
 
 
Copyright © populersaglik.com