Popüler Sağlık Dergisi
 
Anasayfa
Hakkımızda
Yayın Kurulu
Arşiv
Künye
İletişim
Ayın Konusu-Güncel
Kongre Takvimi
Kitap Köşesi
Sağlık & Tıp Dernekleri
 
Reklam Vermek İçin
 
 
 
 
ACİL TIP VE ACİL TIP UZMANLIĞI
 
Hekimlik tarihinde ve yasalarında büyük önem taşıyan Hipokrat yemini olarak bilinen hekimlik andı,  ‘Hekimlik mesleği üyeleri arasına katıldığım şu anda, hayatımı insanlık yoluna adayacağımı açıkça bildiriyor ve söz veriyorum’ diye başlar ve bu yemin ile hekimliğe adım atılır.   Asıl kural, hayata saygı duymak, hekimin gerek düşünceleri gerekse seçtiği tedavi ile hastaya zarar vermemektir.   Hekimler şartlar ne olursa olsun hizmet etmeye ant içerler.  Ancak, kendine özgü ve farklı etik kuralları ile bazen en imkansız şartlarda çalışan , her an hizmete hazır özel bir hekim grubu var. İşte bu grup Acil Tıp Uzmanları ve Acil Servis çalışanlarıdır.  
   

Acil Tıp Uzmanları Derneği (ATUDER) ve Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp Anabilim Dalı’nın 9-11 Ekim 2009 arasında ortaklaşa gerçekleştireceği 9. Acil Tıp Güz Sempozyumu öncesi Acil Tıp Uzmanları Derneği Başkanı Doç.Dr Başar Cander’ le Popüler Sağlık Dergisi okuyucuları için yaptığımız sohbette, bilgiler aldık ve sizlere farklı bir bakış açısı sunmaya çalıştık.  Acil hasta – hasta kavramından, acil hasta yakınlarının  davranışları ,  hekimlere yönelik şiddet, acil tıp ve acil tıp uzmanlarının sorunları, beklentileri, dünya ve ülkemizde acil tıp uzmanlığının bugünü, ATUDER çalışmaları gibi birçok konuyu, acil sedyesine yatırdık.

Popüler Sağlık: Acil Tıp uzmanlığı ülkemizde çok eskiye dayanmıyor Acil Tıp Uzmanlığı, en uzun uzmanlık olarak biliyoruz. ‘Tıbbın Eşsiz Branşı’ denir. Neden eşsizdir ve  diğer uzmanlıklardan farklılıkları nelerdir ?   

Doç. Dr. Cander: Dünyada ilk kez 1960’ların ikinci yarısında Amerika Birleşik Devletlerinde başlayan Acil Tıp Uzmanlığı hızla yayılmış ve bir çok ülkede kabul görmüştür. Ülkemizde ise 30 Nisan 1993 tarih 21567 sayılı resmi gazetede yayınlanarak ‘İlk ve Acil Yardım’ adı altında bir uzmanlık dalının tıpta uzmanlık tüzüğüne bir ana uzmanlık dalı olarak eklendi.  19 Haziran 2002’ de resmi gazetede yayınlanan Tıpta uzmanlık Tüzüğü ile uzmanlık ana dalının adı Acil Tıp olarak değiştirildi.  İlk olarak Dokuz Eylül Üniversitesinde  İlk ve Acil Yardım AD kurulmuştur. Bu gün itibarıyla 37 Tıp Fakültesi, 19 Eğitim Araştırma Hastanesinde Acil Tıp AD kurulmuştur.

 

Acil Tıp Uzmanlığı her branştan acil durumlarla ilgili konuları bilmek ve yeniliklerini sürekli takip etmektir. Herhangi bir tedavi alanda ne değişti ise bilmek durumundasınız. Bu yüzden Acil Tıp uzmanlığı için “Tıbbın eşsiz branşı” derler. Çok zevkli ama bir o kadar da meşakkatli branştır. 5 yıllık bir eğitim var. Bir ülkede refah düzeyinin artmasında acil servis hizmetlerinin iyileştirilmesi önemli yer tutar.Son zamanlarda bu konudaki beklentiler giderek artmaktadır. Acil servis ve acil servis hizmetlerini düzeltmek için de Acil tıp uzmanlarını desteklemelidir.

Acil Tıp multidisipliner bir ekip işidir. Bütün yaş gruplarının dahili ve cerrahi acil sorunlarını kapsar. Temel mesleki sorumluluklarının dışında acil tıp uygulamalarından kaynaklı daha kapsamlı  etik sorunlarla karşı karşıyadır.   Acil hastası hekimini önceden bilmediği için acil hekimine karşı önceden kazanılmış bir güveni yoktur.

 
Ropörtajın Devamı
ACİL TIP UZMANI FEDAKARDIR
ACİL TIP UZMANLIĞI DİĞER UZMANLIKLARDAN FARKLIDIR
ATUDER’İN AMACI ACİL TIP ALANININ GENİŞLEMESİNE KATKIDA BULUNMAKTIR.
ACİL TIP EĞİTİMİ SÜREKLİDİR.
ACİL YARDIM , ACİL TIP VE İLK YARDIM
ACİL SERVİS VE HİZMETLER HAKKINDA OLUMSUZ HABERLER
ACİL SERVİS EKSİKLİKLERİ ELİMİZİ KOLUMUZU BAĞLIYOR.
BİLİNÇLİ İLK YARDIM HAYAT KURTARIR. MÜMKÜN OLAN ÇOK KİŞİNİN İLK YARDIM EĞİTİMLERİ ALMASI TEŞVİK EDİLMELİ.
Copyright © populersaglik.com