|
|
|
“Herkes için spor” |
"25. Boğaziçi Kıtalararası Yarışları” |
"2 Kıta 1 Yarış" için geri sayım başladı. |
|
|
|
Dünyanın ilk ve tek kıtalararası yüzme yarışı 25. Kıtalararası Boğaziçi Yarışları 7 Temmuz 2013 tarihlerinde Kanlıca-Kuruçeşme arasında gerçekleşecek.
|
 |
|
Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi(TMOK) tarafından ilki 1989 yılında gerçekleştirilen Boğaziçi Kıtalararası Yarışları her yıl artan bir ilgiyle devam ediyor. Uluslararası Olimpiyat Komitesi'nin himayesinde ve "Herkes İçin Spor" sloganına uygun olarak düzenlenen yarışlar bu sene 25. yılında, 6-7 Temmuz 2013 tarihinde yapılacak.
Boğaziçi Kıtalararası Yarışları, her meslekten, her yaştan ve her dilden insanı spor için, eğlenmek için, yarışmak için biraraya getiriyor.
Boğaziçi Kıtalararası Yarışları, Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC) himayelerinde, büyük bir toplumsal ve kurumsal destek ile gerçekleşiyor. 1989 yılında 4 kadın ve 64 erkek sporcunun katılımı ile başlayan serüven, her yıl katlanarak büyüyen bir ilgi ile Türk sportif geleneğinin önemli bir parçasını oluşturuyor. |
|
|
Boğaziçi Komisyonu Başkanı Nihat Usta yarışlar hakkında şu bilgileri verdi:
''Boğaziçi Kıtalararası Yüzme, Kürek ve Kano yarışları Boğaziçi Kıtalararası Yarışları Boğaziçi’nde 1989 yılından beri her yıl düzenli olarak yapılmaktadır. Bu sene 7 Temmuz tarihinde 25.sini düzenleyeceğiz. İstanbul’un 2020 Olimpiyat Oyunlarına adaylığını kuvvetlendireceğimizi ayrıca uluslararası organizasyon düzenleme kabiliyetimizi arttıracağımızı düşünmekteyiz.
7 Temmuz Pazar günü 09:00 – 12:00 saatlerinde kuzeyden ve güneyden bütün deniz trafiği durdurulacak; kulaç sesleri Boğaz’da,yankılanacak ve olağanüstü bir atmosfer yaratılacak. Yüzücüler, Asya kıtasında Kanlıca vapur iskelesinden yarışa başlayacak; Avrupa kıtasında Ortaköy Cemil Topuzlu Parkı açığında yarışı bitirecekler. Katılımcılar yarışma boyunca Boğazın sağında Asya, solunda Avrupa sahilinde saraylarla, yalılarla, tarihi eserlerle bezenmiş güzelliğine bakarak akıntı ile beraber, zaman zaman ters akıntıya karşı mücadele edecek, benzersiz bir deneyim yaşayacaklar.
Bu önemli, dünyanın en ayrıcalıklı etkinliğini olanaklı kılan sporcularımıza, destek veren kamu, özel kurum, kuruluşlara ve emeği geçen herkese teşekkürlerimi sunar, 25. Boğaziçi Kıtalararası Yarışlarına katılanlara başarılar dilerim.'' |
|
|
|
|
|
25. Kıtalararası Boğaziçi Yarışları Yarış Komodoru Kapt. C.Levent KARATAŞ parkur hakkında şu bilgileri verdi:
''Uluslar ve Kıtalar arası Boğaziçi yarışlarının hazırlık çalışmaları yarış tarihinden yaklaşık bir yıl önce başlamaktadır. Bu süre içerisinde İstanbul Valiliği başta olmak üzere destek veren diğer kurum ve kuruluşlar ile iki kez koordinasyon toplantısı yapılmakta, elde mevcut olan imkanlar değerlendirilerek, azami ölçüde emniyet ve güvenlik tedibirleri alınmaktadır. Ayrıca, yarış tarihinden hemen önce de sporculara parkur ve güvenlik önlemlerini içeren bir brifing verilmekte, onlardan gelen sorular yanıtlanmaktadır.
Yüzme yarışları sırasında emniyet ve güvenliği şişme botlar ile sağlamaktayız. Gerek dar alandaki seri hareket kabiliyetleri, gerekse de sudan adam almaktaki kolaylıklarından dolayı bu botları tercih etmekteyiz. Ancak, yaklaşık 6200 metrelik akıntılı bir parkura yetecek bot sayısı daima bir sorun olarak karşımıza çıkmaktadır. Yeterli sayıda bot bulunamamasından dolayı yarışlara katılacak yüzücü sayısına kısıtlamalar getirmek zorunda kalmaktayız.
Karadeniz’den gelen az tuzlu sular Marmara Denizine doğru bir yüzey akıntısı meydana getirmektedir. Bu akıntının hızı mevsimden mevsime, hava ve rüzgar şartlarına, Boğaz Kıyılarının coğrafi yapısına göre değişiklikler göstermektedir. Genellikle yüzücülere destek sağlayan bu akıntı, bazı bölgelerde yön değiştirmekte ve ters yönden gelmektedir. Anadoluhisarı,Küçüksu, Bebek, Arnavutköy Koyları ters akıntıların yaşandığı bölgelerdir. Yarışmacıların bu değişken akıntı durumlarına karşı dikkatli olmalarını ve boğazın orta hattını kullanarak yüzmelerini, Su Ada’yı geçtikten sonra varış noktasına doğru yön değiştirmelerini tavsiye ederim.
Geçmiş yıllar değerleri incelendiğinde yarışma parkurunun yüzey sularının tuzluluk oranı % 0. 17 ile % 0.19 arasında olduğunu görüyoruz, bu oran Marmara Denizinde % 0.22 dir. Bu bölgede tuzluluk ve sıcaklık değerlerine göre hesaplanan yüzey yoğunluğu 11, Marmara’ da yüzey yoğunluğu ortalama olarak 14 tür. Temmuz ayında bölgedeki yüzey su sıcaklığı da 20° C – 24°C arası olmaktadır.
Fırtına takvimine göz attığımızda sabahları hafif Meltem rüzgarlarının hakim olduğunu, öğle saatlerine doğru ısınan havanın yükselmesiyle rüzgarın yön değiştirerek biraz daha kuvvetli estiğini görmekteyiz. Yüzücülerin Komodorun talimatlarıyla hareket eden emniyet ve güvenlik teknelerinden gelecek komutlara uymaları kendilerinin ve diğer yarışmacıların emniyeti açısında çok önemlidir.
|
Yarış saatlerinde İstanbul Boğazı trafiğe kapatılacağından gemi ve yatlarda bir engel teşkil etmiyeceklerdir. Yüzme yarışının başlangıç ve bitiş noktaları arası yüzme süresi ortalama 50 dakika olup, yukarıda belirttiğim parkur ve akıntı şartları dikkate alındığında bu sürenin yeterli olacağı görülecektir. Yarışmacılarımızın antremanlarını bu zamanı dikkate alarak planlamalarını öneririm. Son olarak, her bir sporcunun emniyet ve güvenliği için görev yapan unsurların talimatlarına uyulmasının önemini bir kez daha hatırlatmak ister, tüm yarışmacılara başarılar dilerim.''
|
Avustralyalı yüzücü Ian Thorpe davetli olarak geliyor.
Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi (TMOK) tarafından düzenlenen Boğaziçi Kıtalararası Yarışları her yıl artan bir ilgi ile gerçekleştiriliyor. Uluslararası Olimpiyat Komitesi’nin himayesinde ve ‘Herkes İçin Spor’ temasına uygun olarak düzenlenen yarışlara bu yıl; Olimpiyatlarda beş altın madalyaya sahip, Olimpiyatların yanı sıra 11 kez Dünya şampiyonu olan ve 13 kez Dünya rekoru sahibi olan ‘Torpido’ lakaplı Avustralyalı yüzücü Ian Thorpe davetli olarak geliyor.
Çeyrek asrı deviren Boğaziçi Kıtalararası Yarışları, Türkiye ve 2020 Olimpiyat ve Paralimpik Oyunları’nın güçlü adayı İstanbul'un tanıtımı için de özel bir öneme sahip. Kıtalar, kültürler, dinler arası köprülerin kurulacağı, Türkiye ve dünyanın değişik ülkelerinden 7’den 70’e her yaştan erkek ve bayan 1500’e yakın yüzücünün katılımıyla gerçekleşecek yarışlar görkemli bir etkinlik olarak öne çıkıyor.
|
Yarış Programı
6 temmuz 2013, Cumartesi
09:30 Kürek Sürat Yarışları
10:30 Ödül Töreni
07 temmuz 2013, Pazar
09:30 Kürek Yarışları Başlangıcı
09:40 Kano Yarışları Başlangıcı
10:00 Yüzme Yarışları Başlangıcı
10:20 Ödül Törenleri ( Kürek, Kano ve Yüzme ) |
|
|
|
|
|
Detalylı bilgi için : |
http://www.bogazici.cc/ |
http://www.2kita1yaris.com/index.php |
|
|