Popüler Sağlık Dergisi
 
Anasayfa
Hakkımızda
Yayın Kurulu
Arşiv
Künye
İletişim
Ayın Konusu
Kongre Takvimi
Kitap Köşesi
Sağlık & Tıp Dernekleri
 
 
Popüelr Sağlık Dergisi Sayı 85
 
Popüler Sağlık Dergisi Sayı 82
 
Popüler Sağlık Dergisi Sayı 84-2024
 
 

SAĞLIK BAKANLIĞI

 

AMBULANSLAR VE ACİL SAĞLIK ARAÇLARI İLE AMBULANS HİZMETLERİ YÖNETMELİĞİNDE MEVZUAT DEĞİŞİKLİĞİ


 

A- MEVZUAT DEĞİŞİKLİĞİNİN SEBEBİ VE PROBLEM
1) 2006 tarihli Yönetmelik ile; gerçek veya tüzel kişilerin ambulans alıp işletebileceği, ambulans servisi kurulmasının iki ambulansla mümkün olduğu düzenlenmiş bulunmaktadır.
2) Bu nedenle, kurumsal olmayan işletmeler ortaya çıkmış ve 2006 yılından bu yana kontrol mekanizması zayıflamıştır.
3) Ambulansların, yetkili olmayan kişilerce ve amacı dışında kullanıldığı görüldüğünden bu araçların takibinin daha etkin hale getirilmesi gerektiği değerlendirilmiş ve yapılacak mevzuat çalışması ile konuya ilişkin tedbir alma gereği hasıl olmuştur.

B- TASLAĞIN DÜZENLENDİĞİ ALANLAR:
1) Araçlar
2) Hizmet
1) Araçlar Yönünden Alınan Tedbirler ve Değişiklikler
a) Hasta nakil ambulanslarının rengi gri (RAL 7004) olarak düzenlenmekte ve bu ambulansların üzerinde yer alan ambulansın sınıfını gösterir “Hasta Nakil Ambulansı” ibaresi, “Hasta Nakil” olarak değiştirilmektedir.
b) Hasta nakil ambulanslarında bulunan ışıklı ve sesli uyarı sistemlerinden ışık tertibatı çıkarılmaktadır. Hasta nakil ambulansları ile yapılan taşıma esnasında acil tıbbi müdahale gerektiren durumların ortaya çıkması halinde dörtlü flaşörlerin yakılacağı ve SKKM onayı sesli uyarı sisteminin kullanılabileceği düzenlenmektedir. Bununla birlikte, acil yardım ambulansı ve özel donanımlı ambulansların ışıklı ve sesli uyarı sistemlerinde herhangi bir değişiklik yapılmamaktadır.
c) 2006 tarihli Yönetmelikte yer alan “Hasta nakil araçları” kaldırılmaktadır.
ç) Özel donanımlı ambulansların yalnızca Sağlık Bakanlığı ve diğer kamu kurumlarınca edinilebileceği öngörülmektedir.
d) Acil sağlık araçları yalnızca Sağlık Bakanlığı tarafından kullanılabilecek şekilde düzenlenmektedir.
e) Özel sektörün kullanabileceği ambulanslar; acil yardım ambulansı, hasta nakil ambulansı ve yoğun bakım ambulansı olarak sınırlandırılmaktadır.
f) Hava ve deniz ambulanslarının taşıt özellikleri yönünden sağlaması gereken teknik şartlar ve bu araçlarda yer alacak personele ilişkin hükümler Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı görüşlerine uygun olarak güncellenmektedir.
g) Ambulanslara araç takip cihazı, kamera cihaz paketi ve mobil cihaz paketi eklenmektedir.
ğ) Özel donanımlı ambulans tanımı genişletilerek, görev yapılan bölgenin coğrafi ve mimari özellikleri ile yol durumu ihtiyaçlarına göre farklı boyuttaki ambulansların faaliyet gösterebilmesine olanak sağlanmaktadır.
(Ambulanslara ait tescil verilerinin dijital sistemler üzerinden Bakanlığımızla paylaşılması, tescil sürecindeki evrakın dijital sistemler üzerinden noterliklere aktarılması ve ambulans yeterlilik belgesi iptal edilen araçlara dair Bakanlığımızca eklenecek şerhlerin emniyet birimleri tarafından doğrudan görüntülenebilmesi konularında Türkiye Noterler Birliği ile yapılacak Veri Protokolü görüşmeleri sürdürülmektedir.)

2) Hizmet Sunumu Yönünden Alınan Tedbirler ve Değişiklikler
a) Ambulans servisleri, kamu kurum ve kuruluşları ve özel sağlık kuruluşları dışındaki gerçek ve tüzel kişiler tarafından ambulans işletilemeyeceği düzenlenmektedir.
b) Ambulans servisinin; kamu kurum ve kuruluşları ile faaliyetleri arasında sağlık hizmeti sunumu bulunan özel hukuk tüzel kişileri tarafından işletilebileceği düzenlenmektedir.
c) Kamu kurum ve kuruluşları ile faaliyetleri arasında sağlık hizmeti sunumu bulunan özel hukuk tüzel kişileri dışındaki kurum ve işletmelere; maden sahaları, sanayi bölgeleri, şantiye alanları gibi acil yardım gerektiren olayların sık yaşandığı alanlarda faaliyet göstermeleri durumunda, Müdürlük onayı ile acil yardım ambulansı işletme izni verilebileceği öngörülmektedir. Bu şekilde işletme izni alınan ambulansların izin alan kurum veya işletmenin ihtiyacı dışında ve başka amaçla kullanılması engellenmektedir.
ç) Ambulans işletmeye yetkili olanlar dışındakilerce ambulans satın alınmasının önüne geçilmektedir.
d) Ambulans servisi işleteceklerin, işletecekleri ambulansları mülkiyetlerinde bulundurmaları zorunlu hale getirilmektedir.
e) Ambulans servisi açılmasına ilişkin daha önce iki adet olarak öngörülen asgari ambulans sayısı, illerin nüfus ve gelişmişlik düzeyine göre iki adet ile beş adet arasında kademelendirilmektedir.
f) Özel sağlık kuruluşlarının mülkiyetlerinde üç ve üzeri sayıda ambulans bulundurmaları halinde ambulans servisi açmaları zorunlu hale getirilmektedir.
g) Ambulans servislerine danışman hekim bulundurma zorunluluğu getirilmekte; danışman hekim, vakaların takibi ve tedavi uygulanması süreçlerinden ambulans ekibi ile birlikte sorumlu olacak şekilde düzenlenmektedir.
ğ) Kayıtların güvenli şekilde saklanabilmesi için dijital olarak tutulması esas hale getirilmektedir.
h) Araçların sistem üzerinden anlık olarak takip edileceği düzenlenmektedir.
ı) Tutulacak kayıtların KVKK’ye uygun olması gereği vurgulanmaktadır.
i) Yılda iki kez olarak öngörülen olağan denetimlerin sayısı yılda üç keze çıkarılmaktadır
j) Uygunluk belgesinin iptali durumunda altı ay boyunca yeniden uygunluk belgesi ve mesul müdürlük belgesi düzenlenmeyeceği kuralı getirilmektedir.
k) Ambulansların yılda otuz günden fazla hizmet dışı tutulamayacağı düzenlenmektedir. 
l) Ambulansların sağlık tesisi yakınındaki bekleme süresi otuz dakikayla sınırlandırılmaktadır.
m) Ambulans personelinin özel sağlık kuruluşları tarafından acil servisi haricinde çalıştırması yasaklanmaktadır.
n) Ambulans servislerinin, bünyelerindeki her bir ambulans için en fazla bir sözleşme yapabilecekleri ve yapılacak sözleşmelerde ambulansın plakasının belirtilmesinin zorunlu olduğunu düzenlenmektedir.
o) Ambulans servisi isimlerinde “ambulans” kelimesi ve yabancı kelimeler geçmesi yasaklanmaktadır.
ö) Hasta nakil ambulanslarının sağlık tedbiri amacıyla kullanılması önlenmektedir.
p) İl dışında istasyon açılması uygulamasına son verilmektedir.
r) Yönetmeliğin ihlalinde uygulanacak yaptırım hükümleri güncellenmektedir.
s) Araçların teknik yönden uyumu, kıyafete ilişkin düzenlemeler ve asgari ambulans sayısı hükümleri için altı aylık geçiş süreci öngörülmekte olup denetimin bir önce etkinleştirilebilmesi adına diğer hükümler yayımı tarihinden yürürlüğe girecek şekilde düzenlenmektedir.

 

 

 
 
 
Popüler Sağlık Dergisi
08-Ocak 2025 Z.Ç