Anasayfa
Hakkımızda
Yayın Kurulu
Arşiv
Künye
İletişim
Ayın Konusu
Kongre Takvimi
Kitap Köşesi
Sağlık & Tıp Dernekleri
 
 
popüler sağlık dergisi sayı 61
 
 
 
 
 
 
KONGRE HABER/
32.TÜRK KARDİYOLOJİ KONGRESİ

 

KALP DOSTU BESLENMENİN 7 YOLU

Prof. Dr. Meral Kayıkçıoğlu
Türk Kardiyoloji Derneği Yönetim Kurulu Üyesi

Kalp damar hastalıklarının boyutları artıyor, ciddi risk faktörleri var. Hayatta tek amacımız var; sağlıklı, mutlu yaşamak. Bunun içinde hastalıklardan korunmamız risk faktörleri ile mücadele etmemiz gerekiyor. Genetiği değiştiremiyoruz. Ailemizde eğer kalp damar hastalığı varsa bunu değiştirmemiz elimizde değil. Ama değiştirebileceğimiz ki bunlar kolesterol düzeyinden tansiyona kadar genetik komponentinin yanında, çevresel faktörler ve yaşam tarzımız gibi değişiklikler risk faktörlerini kontrol altında tutmamız adına önemli. Bunun da en önemli yapı taşlarından biri, beslenme.  Ne kadar erken doğru beslenme ve sağlıklı yaşam tarzını benimsersek, kalp damar hastalığı gelişimini ciddi şekilde azaltmak, hatta önlemek mümkün.Çocukluk çağından itibaren damarlar bozulmadan sağlıklı beslenmenin benimsenmesi gerekiyor.

SAĞLIKLI BESLENME İÇİN MUCİZE BİR BESİN YOK

Yeri geldiği zaman bazı besinlerin zararlarından bahsediyoruz, bazılarının da faydalı olduğunu söylüyoruz.Asıl önemli olan ,her şeyden dengeli beslenmek gerekiyor. Tuz düzeyini mutlaka 5 gram altında tutmak, hazır işlenmiş gıdalardaki tuz oranını da unutmamak gerekiyor. Lif tüketimimizin mutlaka olması gerekiyor ki bu hem şeker hem de kolesterol emilimini azaltıyor, bağırsaklarımızın daha iyi çalışmasını sağlıyor.

KOLESTEROL DÜŞÜRÜLMESİNDE BESLENMENİN ÖNEMİ VAR

Bütün risk faktörleri içerisinde kanda kolesterol yüksekliği aslında en çok ispat edilen risk faktörü. Kişinin kan kolesterolü ne kadar yüksekse, kolesterole bağlı kalp damar hastalıklarının erken ve şiddetli etkilerini görüyoruz. Sayısız veriyle ispat edilmiş bilimsel gerçek. En ufak bir şüphe götürmüyor. Tartışmaların nedeni de bundan kaynaklı. Biz eskiden yağsız beslenelim ve kan kolesterolünü düşürelim derdik ancak bu sefer de enerjiyi karbonhidrattan almaya başladık. Esas zarar verende karbonhidrat oldu. Şimdi artık diyoruz ki; Tamamen sıfır yağ değil tam tersi dengeli yağlı beslenme. Önemli olan katı ve hayvansal yağların azaltılması, uzak durulması, bunun yerine zeytinyağı, ayçiçek yağı gibi doymamış yağların gıdalarımıza yer verilmesi.

Kalp dostu beslenmenin 7 yolu ise;

1- Tuz tüketimini günde 5 gramın altında tutun. Ülkemizde ekmekten alınan tuz miktarının fazla olduğunu unutmayın.
2- Günde 30-45 gram lif tüketin. Liften zengin gıdalar ve tam tahıllı gıdaları tüketmenin kan şekerini ve kötü kolesterolü düşürdüğü gösterilmiştir.
3- Günde 2-3 porsiyon (en az 200 gr) meyve tüketin. İçerdiği kalori ve şeker nedeniyle kilo sorunu olanların ve şeker hastalarının tüketilen miktarda dikkatli olması gerekir. Burada meyve suyu değil lif içeren meyvenin kendisinin tüketilmesi esastır.
4- Günde 2-3 porsiyon (en az 200 gr üzeri) sebze tüketin.
5- Haftada 1-2 kez balık tüketin.
6- Katı ve hayvansal yağlardan uzak durun, bunların yerine zeytinyağı başta olmak üzere bitkisel sıvı yağları tüketmeyi tercih edin.
7- Bu beslenmeyi desteklemek için haftada en az 3 gün (tercihen her gün) 45 dakika tempolu yürüyün.

 

 

32. Uluslararası Katılımlı Türk Kardiyoloji Kongresi ana sayfayasına geri dön>>>

20 EKİM 2016
Copyright © populersaglikdergisi.com