Anasayfa
Hakkımızda
Yayın Kurulu
Arşiv
Künye
İletişim
Ayın Konusu
Kongre Takvimi
Kitap Köşesi
Sağlık & Tıp Dernekleri
 
 
 
 
 
 
 
SEKTÖR
 

''Türkiye’nin ilaç sektörü raporu açıklandı
2016 yılında ilaçta satış hacmi 22.1 milyar TL
Pazarın birincisi ağrı kesiciler oldu''

 

 

Dünya ilaç devlerinin Avrasya’daki ortak buluşma noktası CPhI İstanbul, ilaç endüstrisinin nabzını tutan ve gelişmesine yön veren “Türkiye İlaç Sektörü Raporu”nu açıkladı. QuintilesIMS Türkiye’nin destekleriyle hazırlanan rapora göre; Türkiye ilaç pazarı, 2015 yılına kıyasla yüzde 17 büyüdü ve 2016 yılında 2 milyar kutu ilaç satışı gerçekleşti. Türkiye ilaç pazarının son 5 yılda yıllık bazda yüzde 12 büyüdüğünü belirten QuintilesIMS Türkiye Danışmanlık Hizmetleri Kıdemli Ülke Müdürü, Dr. Cem Baydar, 2020 yılında Türkiye’nin dünyanın 14’üncü en büyük ilaç pazarı olacağının altını çizdi.

CPhI Istanbul 2017nin resmi bilgi destekçisi olan QuintilesIMS Türkiye’nin destekleri ile hazırlanan “Türkiye İlaç Sektörü Raporu” 2016 yılı Türkiye ilaç sektörüne dair en güncel istatistiklere ve yerel sektörün geleceğine yer veriyor. 80 milyona yakın bir nüfusa ve Avrupa’nın 6’ıncı en büyük ilaç pazarına sahip olan Türkiye, 22.1 milyar TL’lik (yaklaşık 6,31 milyar $) satış hacmiyle dünyanın 17’inci en büyük ilaç pazarı haline geldi.

“Türkiye ilaç pazarı hacim ölçeğinde yüzde 4.7 büyüdü”

Yerel para birimindeki dalgalanmalarla birlikte küresel ve yerel ekonomide zorlayıcı dinamiklere rağmen Türkiye ilaç pazarı büyümeye devam ediyor.

QuintilesIMS Türkiye’nin katkılarıyla hazırlanan rapora göre ilaç pazarının 2016 yılında değer ölçeğinde 22,1 milyar TL’ye ulaştığını belirten QuintilesIMS Türkiye Danışmanlık Hizmetleri Kıdemli Ülke Müdürü, Dr. Cem Baydar; “2016 yılı içerisinde ilaç pazarında hacim ölçeğinde yüzde 4.7’lik bir büyüme ile 2 milyar kutu satış gerçekleşti. Beklediğimizin üzerinde gerçekleşen bu rakamlar sayesinde, 2020 yılında Türkiye, dünya genelinde 14’üncü en büyük ülke haline gelecektir” dedi.

 

Gerçekleştirdikleri araştırmalar ile Türkiye’nin sağlık sektörü haritasını çıkaran Baydar sözlerine şöyle devam etti; “Türkiye ilaç pazarının büyümesinin temellerini incelediğimizde, hastane kanalı bu alanda dikkat çekiyor. Hastane kanalının özel ve kamusal yatırımlarla yüzde 28 oranında hızlı ve büyük bir büyüme kaydettiğini gözlemliyoruz. 25 binden fazla münferit eczaneden oluşan perakende pazarı da 2015'e kıyasla yüzde 15 oranında bir ivme yakaladı. Burada gerçekleşen alt büyümeler sonucunda da Türkiye ilaç pazarı bir önceki yıla göre yüzde 17 büyüme kaydetmiştir” dedi

Türkiye’de tedavi alanlarında ağrı grubu birinci sırada

Ağrı grubu, Türkiye ilaç pazarında bir önceki yıla göre yüzde 21 büyüme ile en büyük tedavi alanı oldu. 1 milyon 646 bin TL’lik pazar değeriyle birinci sırada yer alan ağrı kesicileri,1 milyon 435 bin TL ile antibakteriyellerin takip ettiğini belirten Baydar; “Yerel olarak tüketim alanlarımıza baktığımızda Türkiye’de en çok ağrı tedavisinde kullanılan ilaçların yer aldığını görüyoruz. Bu tedavi alanındaki ilaçların payı ise bir önceki yıla oranla yüzde 21 arttı. Sıralamaya baktığımızda ise ikinci sırada yer alan antibakteriyellerin ardından 1 milyon 419 TL’lik değer hacmiyle antidiyabetikler geliyor. Aynı zamanda veriler gösteriyor ki, yerel ürünlerin satıştaki payı yüzde 42’lere yükseldi. Pazarın yüzde 75’ini yerel ürünlerimiz oluşturuyor. Böyle bir tablo da Türkiye ilaç pazarının üretimde umut vadeden bir konumda olduğunu gösteriyor” dedi.

Onkoloji ilaç pazarı yüzde 10 büyüdü

Onkolojik ilaçların değer ölçeğinde 1.4 milyar TL’ye ulaştığını aktaran Dr. Cem Baydar; “Toplam satışlardaki payı yüzde 7 oranında düşmesine rağmen onkolojik ilaç pazarı bir önceki yıla oranla yüzde 10 büyüdü. Bu büyüme oranları önümüzdeki 5 yıl içerisinde onkolojinin en hızlı büyüyen tedavi grubu olacağını gösteriyordedi.

Devlet teşvikleri ihracatı olumlu etkileyecek

Türkiye ilaç endüstrisi ihracatının 2015 yılında 921 milyon dolar olduğunu aktaran CPhI İstanbul Marka Direktörü Mehmet Dükkancı araştırma raporu ile ilgili şunları söyledi; “160 ülkeye ihracat gerçekleştiren Türkiye ilaç endüstrisinin, 2015 yılında ilaç ithalatı yüzde 2.6’ydı. Bu rakamlar cari açığın azalmasına olumlu katkı sağlıyor. Ayrıca devletimizin 2023 vizyonuyla şekillendirdiği teşviklerle ilerleyen süreçte ihracat rakamlarımızın olumlu olarak etkilemesini bekliyoruz. İşte bu noktada CPhI İstanbul olarak, gelişen Türk İlaç Endüstrisi’nin bölgedeki ülkelerden gelen potansiyel ihracat müşterileri ile buluşmaları için ideal bir platform sağlıyoruz.”  

Dünya ilaç devlerinin Avrasya’daki ortak buluşma noktası CPhI İstanbul 2017, 08-10 Mart tarihleri arasında sektörün önde gelen firmalarını dördüncü kez ağırlayacak. 140 yerli ve yabancı firmanın katılımcı olduğu fuar, 4 bin metrekarelik alanda gerçekleşecek. Fuara Türkiye’nin yanı sıra Çin, Hindistan, Kore, İtalya gibi ülkelerden ilaç etken maddesi, ilaç paketleme, ilaç ambalajlama, özel hizmetler ve bitmiş ilaç üreticileri katılacak. 126’dan fazla ülkeden 4 bini aşkın ziyaretçinin katılması beklenen fuar, farklı ihtiyaçlara cevap veren kategorilerinin yanı sıra bu yıl ilk kez düzenlenecek Biyoteknoloji Konferansı ile sektörün geleceğini masaya yatıracak. Biyoteknoloji Konfernası’nda 15’i ulusal, 25’i uluslararası olmak üzere toplamda 40 konuşmacı sektörün nabzını tutacak.

CPhI İstanbul; Avrupa, Kuzey Amerika, Güney Asya, Hindistan, Japonya, Çin, Kore ve Rusya’da düzenlenen CPhI fuarlarının bölgesel bir zinciri konumundadır. CPhI İstanbul aynı zamanda Ortadoğu ve Afrika bölgesindeki ilaç endüstrisinin her boyutunu bir araya getiren lider bir ihtisas fuarı olma özelliğini taşıyor.

CPhI Istanbul 2017, UBM EMEA (İstanbul) tarafından T.C. Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu’nun (TİTCK) desteği, İlaç Endüstrisi İşverenler Sendikası’nın (İEİS) resmi ortaklığı ve DEVA Holding’in elmas, BD Medical Pharma’nın altın ve Koçak Farma’nın gümüş sponsorluğunda düzenleniyor. Türk İlaç ve Serum Sanayii, American Chemical Society, Shangai Acebright Pharma Group, Analitik Kimya ve MTM de CPhI İstanbul’un sponsorları arasında yer alıyor.

 

UBM EMEA (Istanbul) hakkında:

UBM, 20’den fazla ülkede 5000’in üzerinde çalışanı ile yılda ortalama 400 etkinlik düzenleyen dünyanın en büyük etkinlik organizatörlerinden biridir. UBM bünyesinde yer alan UBM EMEA Istanbul, Avrasya ve Türkiye pazarlarının uluslararası fuarlarını 30 yıldan uzun bir süreye dayanan bilgi birikimi ve UBM’in global tecrübesiyle düzenlemektedir. UBM EMEA Istanbul’un pazara liderlik eden etkinlikleri şunlardır:  Alleather Istanbul Deri Fuarı, CBME Anne Bebek Çocuk Ürünleri Fuarı, CPhI Istanbul İlaç Bileşenleri Fuarı, Exposhipping Expomaritt Denizcilik Sektörü Fuarı, Fi Istanbul Gıda Bileşenleri Fuarı, Growtech Eurasia Sera Tarım Teknolojileri Fuarı, ISSA Interclean Istanbul Endüstriyel Temizlik Fuarı, Intertraffic Istanbul Trafik Teknolojileri ve Ekipmanları Fuarı, İstanbul Kids Fashion Bebek ve Çocuk Moda Fuarı, IstanbulLight Aydınlatma Fuarı, Tissue World Istanbul Temizlik Kağıdı Endüstrisi Fuarı.
Detaylı bilgi:  ubmistanbul.com/tr/

 
 
02.03.2017
Z.Ç
Copyright © populersaglikdergisi.com