Popüler Sağlık Dergisi  
Popüler Sağlık Dergisi
 
Anasayfa
Hakkımızda
Yayın Kurulu
Arşiv
Künye
İletişim
Ayın Konusu
Kongre Takvimi
Kitap Köşesi
Sağlık & Tıp Dernekleri
 
 
 
Popüler Sağlık Dergisi Sayı68
 
 
 
GÜNCEL-Dünya Diyabet Günü
Türk Diyabet Cemiyeti uyarıyor
DİYABET DÜNYAYI VE ÜLKEMİZİ TEHDİT EDİYOR”
Uluslararası Diyabet Federasyonu (IDF)’in rakamlarına göre tüm dünyada 20-79 yaşındaki nüfusun 425 milyonu diyabetli. Türkiye'de ise 7 milyonun üzerinde diyabetli bulunuyor. Yine IDF’in gerçekleştirdiği tahminler, dünyadaki yetişkin diyabetli sayısının bu hızda artmaya devam etmesi durumunda 2045 yılında yüzde 48 artarak 629 milyona ulaşacağını, başka bir deyişle her 11 kişiden birinin diyabetli olacağını gösteriyor.Türkiye ise,Avrupa’daki en yüksek diyabet sıklığına ve üçüncü en yüksek diyabetli birey sayısına sahip ülke.

 
Diyabet Gunu Türk Diyabet Cemiyeti Uyarıyor

Türk Diyabet Cemiyeti  14 Kasım Dünya Diyabet Günü” vesilesiyle  hızlı kentleşme ile birlikte yaşam ve beslenme tarzında ortaya çıkan olumsuz değişikliklerin etkisiyle diyabet sıklığında gözlenen hızlı artışa dikkat çekiyor.Türk Diyabet Cemiyeti ayrıca obezitenin ülkemizde özellikle son yıllarda hızla artış göstermesinin, bu sonucun ortaya çıkmasında oynadığı rolün önemini vurguluyor.

Diyabet, 21. yüzyılın en büyük sağlık sorunlarından biri ve tüm dünyada 425 milyon olan diyabetli sayısının 2045 yılında 629 milyona ulaşması bekleniyor.

''Diyabetlilerin yaklaşık yarısı hastalığının farkında olmadan yaşıyor''

IDF verilerine göre, dünyada 212 milyon, Türkiye'de ise 2,7 milyon kişinin henüz tanı konmamış diyabetli olduğu biliniyor.Tanıdaki gecikme, diyabetlinin tedavi edilmeden geçirdiği sürenin uzamasına ve yüksek şekerin neden olduğu hasarların ortaya çıkmasına neden oluyor. Tanı konulduğunda her beş diyabetliden birinde diyabete bağlı komplikasyonların çoktan başlamış olduğu görülüyor. Oysa, sağlık tarama ve kontrollerinin düzenli olarak yapılması, tedavinin zamanında düzenlenebilmesi ve etkili diyabet yönetiminin sağlanarak, hastalığın yol açacağı sorunların önlenmesi açısından son derece önemli.

Sağlıksız yaşam tip2 diyabet riskini artırıyor

Hareketsiz yaşam, sağlıksız ve yanlış beslenme, genetik yatkınlık, fazla kilolu olmak Tip 2 diyabete zemin hazırlıyor. Toplam diyabetli nüfusun yaklaşık yüzde 90’ını oluşturan Tip 2 diyabet, doğru beslenme ve hareketsiz yaşamdan kaçınarak yüzde 58 oranında önlenebiliyor veya geciktirilebiliyor. Beslenme ve egzersiz yönünden olumsuz koşullar, çocuk ve gençlerdeki Tip 2 diyabet vakalarını da artırıyor.

Diyabet ve Aile-Diyabetini Tanı-Diyabet Cemiyeti

‘Diyabet ve Aile’

Diyabetin önlenmesi ve diyabetli bireyin sağlıklı yaşam koşullarına kavuşmasında en önemli rolü kuşkusuz aile oynuyor.  Bu nedenle, IDF 2018 yılı Dünya Diyabet Günü ana temasını ‘Diyabet ve Aile’ olarak belirledi ve aile içi diyabet farkındalığının, diyabetli bireyler için en büyük destek olduğunu vurgulamayı amaçladı.

Diyabet ailelere ve ülkelerin sağlık giderlerine ekonomik yük getiriyor

Diyabet yalnızca bireylerin yaşamını tehdit etmekle kalmıyor, ülkelerin sağlık ve sosyal güvenlik giderleri üzerinde de büyük bir yük oluşturuyor. Tüm dünyada diyabet ve komplikasyonlarının tedavisi için yapılan harcama 673 milyar doları buluyor. Bu yükü azaltmak ise ancak diyabete zemin hazırlayan faktörlerin önlenmesi ile hastalığın erken tanı ve tedavisini hedefleyen ulusal sağlık politikalarının geliştirilmesi ve uygulanması ile mümkün olabilmekte.

 

Türk Diyabet Cemiyeti Hakkında:

1955 yılında kurulan Türk Diyabet Cemiyeti, diyabet hastalığı, korunma yolları ve tedavisi hakkında halkın bilinçlenmesini sağlayan, eğitimler ve kamplar, kongreler düzenleyen, bilimsel araştırmaların yapılması ve politikaların oluşturulmasına destek veren, yayınlar çıkaran Türkiye’nin ilk ve önde gelen kurumlarından biridir. www.diyabetcemiyeti.org

 

Türk Diyabet Cemiyeti

 

 

 
13 Kasım 2018 / İstanbul-BB

 

Copyright © populersaglikdergisi.com