Anasayfa
Hakkımızda
Yayın Kurulu
Arşiv
Künye
İletişim
Ayın Konusu
Kongre Takvimi
Kitap Köşesi
Sağlık & Tıp Dernekleri
 
 
 
 
 
GÜNCEL

 

 

Menopoz kadınlar için hayatın sonu değil, aksine yeni bir başlangıç

Adet düzensizliği, ateş basması, aşırı terleme ve istemsiz kilo alımı… Menopoz süreci öncesinde kadınların yaşadığı şikayetler genellikle benzerlik gösteriyor. Ancak bu dönemde kişiye özel tedavilerle menopoz sağlıklı bir şekilde geçirilebiliyor.

18 Ekim Dünya Menopoz Günü. “Menopoz kadınlar için hayatın sonu değil, aksine yeni bir başlangıç olarak değerlendirilmelidir” diyen Memorial Ankara Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümü’nden Op. Dr. Başak Ovayurt Öndeş, menopozu sağlıkla geçirmenin yolları hakkında bilgi verdi.

İlk aşama perimenopoz dönemi

Menopoz, kadının yumurtlama fonksiyonunun kalıcı kaybıyla ortaya çıkan, adet kanamalarının tamamen sona ermesi halidir. Başka bir neden olmaksızın bir yıl süresince adet görmeyen kadının menopoza girdiği söylenebilir. Kadının hormonal, biyolojik bir takım değişiklikler yaşadığı, bunların sonucunda da menopoz belirtilerinin gözlendiği dönem ise perimenopoz olarak adlandırılır. Perimenopoz, 6 ay da sürebilir, 5-6 yıla kadar da uzayabilir. Belirtilerin başlamasından tam menopoza kadar geçecek süreyi söyleyebilmek mümkün değildir.

Her 4 Kadından 3’ü Bu Belirtileri Yaşıyor!

Perimenopoz dönemi kadının yumurtalıklarının iki temel kadınlık hormonu olan estrojen ve progesteron üretiminin yavaş yavaş azalmaya başladığı dönemdir. Bazı kadınlar herhangi bir belirti yaşamazken, her dört kadından üçü bazı belirtiler yaşar. En sık görülenler arasında düzensiz adet kanamaları, ateş basmaları, gece terlemeleri, uyku bozuklukları, ani duygu durum değişiklikleri, libidoda azalma, kilo almaya yatkınlık,  konsantrasyon güçlüğü,  vajinal kuruluk hissi sayılabilir.

Sağlıklı ve kaliteli bir menopoz dönemi için 5 öneri

. Bu dönemde kapsamlı bir tıbbi değerlendirme yapılmalıdır. Öncelikle kadının tıbbi özgeçmişi, adet düzeni, yakınmaları değerlendirilmelidir. Menopozdaki kadın için sağlık açısından en temel iki sorun osteoporoz ve kalp damar hastalıklarıdır. Bunların yanı sıra depresyon açısından diyabet,  hipertansiyon, obezite, varis, damar tıkanıklığı gibi hastalıklarda gözden geçirilmelidir. Her kadın kendisine özel sağlık riskleri taşıdığı için yaşam tarzı değişiklikleri planlanmalı ve önlemler alınmalıdır. 

.Menopozu tetikleyen en büyük etken ise sigara kullanımıdır. Sigara içen kadınlar yumurtalarını erken kaybederek menopoza 2 yıl önce girme tehdidiyle karşı karşıya kalırlar. Menopozu ötelemek için yapılabilecek en etkili hareket sigara içmemek veya içiliyorsa bırakmak olacaktır.  

.Menopoz, kadının üreme çağının sonudur ancak kadınlığı üremek ile eşdeğer tutmamak gerekir. Kadınlar bu dönemi yeni bir hayatın başlangıcı olarak görmeli ve menopozun hayatın doğal akışındaki yeri kabul edilmelidir.

.Sağlıklı, özenli bir beslenmenin yanı sıra egzersiz rutin hale getirilmelidir. Doktor tarafından önerilecek dönemsel desteklerle beden ve ruh sağlığını önceleyerek eğlenceli, daha keyifli yaşam dönemi olarak algılanmalıdır.

.Menopoz sonrası cinsel yaşam devam eder. İstenmeyen gebelik endişesi ortadan kalktığı için daha özgür bir cinsel yaşam sağlanır. Libido azalabilir ancak kadınlar bunu yönetebilecek, besleyebilecek olgunluğa sahip olduğundan cinsel hayatı yaşamın bu dönemine göre rahatlıkla düzenleyebilir.

 

 

 

18.10.2017
Zeynep Çetinkaya

 

Copyright © populersaglikdergisi.com