Popüler Sağlık Dergisi
 
Anasayfa
Hakkımızda
Yayın Kurulu
Arşiv
Künye
İletişim
Ayın Konusu
Kongre Takvimi
Kitap Köşesi
Sağlık & Tıp Dernekleri
 
 
 
Popüler Sağlık Dergisi_Sayı71
 
 
 
GÜNCEL
 

HASTA VE HEKİMLER VOLEYBOL MAÇINDA

KANSERE MEYDAN OKUDU

HASTA VE HEKİMLER VOLEYBOL MAÇINDA KANSERE MEYDAN OKUDU
ENGAGE üyeleri tarafından, başta Avrupa olmak üzere dünya genelinde jinekolojik kanserler konusunda farkındalığın arttırılması, kadınlarda ve doktorlarda gerekli davranışsal ve iletişimsel soruların çözülmesi, kadınların bu kanserlerin önlenmesi konusunda daha aktif olmaları için 20 Eylül Dünya Jinekolojik Onkoloji Günü (World GO-Gynecologic Oncology- Day)  ilan edildi.

Kanserle Dans Derneği Eş Kurucusu ve ENGAGe Eş Başkanı Esra Ürkmez, Kanserle Dans Derneği Başkanı Sevil Gürkan ile birlikte Hacettepe Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Avrupa Jinekoloji Onkoloji Derneği Kanser Önleme Grubu Başkanlığını yürüten Doç. Dr. Murat Gültekin tarafından gerçekleştirilen çalışmalar sonucunda, 20’nin üstünde ülkede 30’dan fazla dernek katılımı ile eş zamanlı düzenlenen etkinliklerin Türkiye ayağı, Kanserle Dans Derneği ve Hacettepe Üniversitesi iş birliği ile Ankara’da Hacettepe Üniversitesi Sıhhiye Merkez kampüsünde gerçekleştirildi. Dünyada ilk kez bu yıl gerçekleştirilmeye başlanan etkinlikler kapsamında kanserle mücadele eden hastalar hekimleriyle birlikte voleybol maçı düzenlendi.

Seyircilerin beyaz önlüklü tıp öğrencileri ve kanserle mücadele eden hastaların oluşturduğu salonda, 15 Jinekolojik kanserli hasta ile hekimler voleybol maçında bir araya geldi. Oyuncular, Hacettepe, Ankara, Gazi Üniversiteleri, Şehir Hastaneleri, Etlik Zübeyde Hanım, Demetevler Onkoloji Hastanesi Jinekolog Onkologları ve kanserle mücadele eden hastalardan oluştu. Doktorlar ve hastalar bugüne özel hazırlanan tişörtleri giyerek 15 dakika, jinekolojik kanserlere dikkat çekmek ve farkındalık yaratmak için voleybol oynadı.

Açılış konuşmalarının ardından halka açık olarak gerçekleşen panele katılan uzmanlar Jinekolojik kanserler hakkında gelen soruları yanıtladı. Ayrıca etkinlik kapsamında düzenlenen basın toplantısında Doç. Dr. Murat Gültekin 1436 kadınla yapılan çalışmanın sonuçlarını açıkladı. Prof. Dr. Fırat Ortaç, Prof. Dr Deniz Demiyürek, Prof. Dr. M.Anıl Onan, Doç.  Dr. Zafer Arık, Uzm. Dyt. Dilşat Arslangeri Baş ve Kanserle Dans Derneği Başkanı Sevil Gürkan, dünyada bir ilk olan 'Dünya Jinekoloji Onkoloji Günü’nde bir kez daha farkındalığın öneminin altını çizdiler,mesajları ile birlikte hastalıkta ve sağlıkta takım olarak mücadele etmenin önemine işaret ettiler.

20 EYLÜL DÜNYA JİNEKOLOJİK ONKOLOJİ GÜNÜ

"Dünya'da Kadın Kanserleri Günü olsun dedik, 25 ülke destek verdi"

Doç. Dr. Murat Gültekin-HÜ.Öğretim Üyesi ve Avrupa Jinekoloji Onkoloji Derneği Kanser Önleme Grubu Başkanı

"Türkiye’de Kanserle Dans Derneği Eş Kurucusu ve ENGAGe Eş Başkanı Esra Ürkmez ile birlikte, 2016 yılında Avrupa Kadın Kanserleri Farkındalık ağının eş başkanları olduk. European Network of Gynaecological Cancers Advocacy Groups  (ENGAGe) Avrupa genelinde onlarca ülkede 50’nin üzerinde derneğin birleştiği geniş bir ağ haline geldik. Çok iyi bir noktaya ulaştık. ENGAGe tarafından son 5 yılda Avrupa genelinde, hasta eğitim seminerleri, hastalar için tedavi kılavuzlarının gerçekleştirilmesi, klinik araştırma projeleri, bazı Avrupa ülkelerinde palyatif ve psikososyal pilot destek projeleri gibi pek çok önemli proje hayata geçirdik.  Yılda bir olmak üzere kanser seminerleri yaptık.

Esra Ürkmez ile birlikte Avrupa’da durum nedir diye bir çalışma yaptık. 1436 kadın kanseri teşhisi almış kadına sorduk. Avrupa’nın en gelişmiş ülkelerinden çarpıcı sonuçlar aldık. AB içinde kadınlar kanser oluyor %30’u jinekolojik kanserleri hayatında duymamış. %40’ı aşı nedir, HPV, smear nedir, hiç duymamış. Teşhis sonrası %32’isi 1 aydan fazla tedaviye başlamayı beklemişler. Sosyal destek %13, beslenme desteği %26, palyatif bakım anlatılması %5, hasta bilgilendirme broşürünün olmaması veya kendisine verilmediğini belirtenlerin oranı ise %34.Oysa hastalığı hakkında bilgilendirme broşür almak hastanın hakkı. Tanı ile birlikte tedavi öncesi doğru ve detaylı bilgiye ulaşması için çok önemli. Doktorunuzla iletişimden memnun musunuz sorusuna %60 oranında yanıt veriyor.

Bunun gibi birçok sorunun yanıtlarından oluşan raporumuzu prestijli bir dergide yayımladık. Ardından bir farkındalık yaratalım, ‘Dünya Kadın Kanserleri Günü’ olsun dedik. 25 ülke destek verdi. İşte bugün ilk kez kutladığımız Dünya Jinekolojik Onkoloji Günü’nde, bunun gururunu yaşıyoruz. Bugün 25 ülkede yaklaşık 50 dernek hep beraber sosyal medya paylaşımları ile Jinekoloik Kanserler için farkındalık yaratmaya çalışıyor. Kadınlarımız bizim değerlilerimiz. Onlara bugünle bir mesaj vermek istiyoruz. Sağlıklı olmalarını istiyoruz. Türkiye Voleybol Federasyonu bizimle birlikteydi. Türkiye’de bu etkinlikte bu sefer filenin sultanları kanserin sultanları oldu. Doktorlar ve hastalar birlikte farkındalık adına kansere karşı keyifli bir mücadele verdik."

''Jinekoloji Onkoloji Derneği Adına Bugün Gerçekten Çok Önemli Bir Gün''
Prof. Dr. Fırat Ortaç-Ankara Üniversitesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı

"Türkiye Jinekoloji Onkoloji Derneği adına bugün gerçekten çok önemli bir gün. Hem derneğimiz hem de kendi adıma çok anlamlı bir etkinlik oldu. Jinekoloji Onkoloji Derneği olarak özellikle çağdaş tedavi ve koruyuculuk hizmetleri adına elimizden geleni yapıyoruz, daha fazlasını da yapmak istiyoruz.  2011 yılından itibaren Jinekolojk Onkoloji yan dal eğitiminin başlaması, bu konu ile ilgili hekimlerin yetişmesi ve uzmanlığını alması sağlık hizmetinin daha iyi ulaşması için önemli bir adım olmuştur. Doktorlarımız Jinekoloji Onkoloji yan dal uzmanlık eğitimini yaklaşık 3 yıl süreyle belli merkezlerde alıyor. Sayı arttıkça mevcut hastalarımızın doktorlarına ulaşmalarının yolunu daha da aşılacak. İkinci önemli adım ise;  Sağlık Bakanlığı ile yaptığımız görüşmeler neticesinde Türkiye’de etkin bir servikal kanser tarama programının başlamış olmasıdır. Mutlaka pratikte uygulanması, tarama programlarına öneminin anlaşılması ve yaygınlaşması lazım. Rahim ağzı kanseri önlenebilir ve erken tanınabilen bir kanser. Avustralya Erkek ve kız çocuklarını planlı programlı olarak aşlıyor.  Serviks kanseri oranları son derece düşmüş durumda 2020 Birleşmiş Milletler toplantısında umarız kabul görür, aşılama ve tarama programları ile kontrol altına alınır.  Çünkü serviks kanserinin ileriki dönemleri hasta için oldukça zor ve dramatiktir. Bu alanda çalışan uzman sayımızın artması ile tanı ve tedaviye daha kolay ulaşılabilecek. Bizler için bir diğer önemli konuda; Türk Jinekolojik Onkoloji Derneği olarak 2021 için dünya kongresinin ülkemizde yapılması için aday olduk. Türkiye’de gerçekleşmesi için büyük gayret içerisindeyiz."

''Üniversite, Federasyon ve Dernek İşbirliği İle Bu Etkinlikte Olmanın Gururunu Yaşıyoruz''
Prof. Dr. Deniz Demiyürek- HÜ.Tıp Fakültesi Sürekli Tıp Eğitimi Başkoordinatörü

"Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesini temsilen, ayrıca bir hasta yakını olarak da bu işte farkındalığın ne kadar önemli olduğunu bilen biri olarak, Dr. Murat Gültekin ve Esra Ürkmez’i çabalarından bugün Dünya’da kutlanır hale gelmesinde büyük emeklerinden dolayı kutluyorum. Mezuniyet öncesi ve sonrası eğitimle birlikte üniversite toplum iş birliğinin güzel bir örneği ile farkındalık yaratmak adına bir araya geldiğimiz, çok güzel bir ekip çalışması oldu. Üniversite, Federasyon ve Dernek işbirliği ile bu etkinlikte olmanın gururunu yaşıyoruz. Türklerin bu işte de başarılı olacağını kanıtlayan meslektaşlarımın, hocalarımın bizlere yaşattığı bu anlamlı gün adına üniversite olarak bizlere düşen her ne ise, hazırız."

''Kanseri Aslında Gelişmeden, Ortaya Çıkmadan Tanımak Lazım''
Prof. Dr. M.Anıl Onan-Gazi Ü. Tıp Fak. Kadın Hast. ve Doğum AD Başkanı

" Kanseri aslında gelişmeden, ortaya çıkmadan tanımak lazım. Rahim ağzı kanserine yakalanan kadınları yüzde 50’si taranmamış ve rahim ağzı kanseri hakkında hiçbir bilgisi olmayan bir nüfus. Kalıcı önlemler özellikle HPV aşısı üzerinde durulması lazım. Maalesef Sağlık Bakanlığı son çıkan aşının alınmasını henüz onaylanmadı. Sebebini tam bilemiyoruz. Aşı içindeki birtakım adjuvanlar üzerinde duruluyor ama, bu maddeler aynı miktarda sarılık aşılarında da var ve Türkiye’de yaygın kullanılıyor. Çekingen durulmaması lazım. Çünkü burada insan hayatı söz konusu. Bu hastalığa yakalanan kadınlar için zor bir süreç ve hakikaten onları çok etkiliyor. İnşallah 2020 yılında bu aşı ülkemize gelir ve bizde hastalarımıza çare olabiliriz. "

''Kanserin Tümör Tipi Değiştikçe Tedaviler Değişti''
Doç. Dr. Zafer Arık-HÜ. Onkoloji Hastanesi Medikal Onkoloji Bilim Dalı

"Her kanser hastalığın tümör tipi değiştikçe tedavileri de değişti. Günümüzde yeni teknolojiler ve genetik tanı, akıllı tedavilerle bireysel, hedefe yönelik tedaviler revaçta. Kadın kanserlerine yönelik aşı tedavileri ile birlikte ailesel kanserlerde örneğin BRCA ilişkili meme ve yumurtalık kanserlerine yönelik tedavilerle ülkemizde de son dönemde güzel sonuçlar aldığımız hastalarımız var. Genetik etkilerinin dışında yaşam tarzı ve beslenmeye dikkat edilmesini öneriyoruz. Günümüzde sigara paketlerinde üzerinde sigara kanser yapar uyarıları gibi gelecekte bazı gıda maddeleri örneğin şeker kanser yapar uyarılarını göreceğiz. "

''Kanser Tedavisinde Beslenme Tedavinin Başarısını Etkiliyor''
Uzm. Dyt. Dilşat Arslangeri Baş

"Kanser hastalarında tedavi süreçlerinde beslenme sorunları oldukça önemli. Ancak tanı sonrası tedavi ile eş zamanlı onkolojik beslenmenin de ayrılmaz bir parçası olması gerekirken, ne yazık ki çok atlanan bir konu.  Oysa bu alanda çalışan diyetisyenlerin hasta ile çalışması tedaviyi olumlu etkisi oluyor. Çünkü; biz hastalarımızın genel olarak yüzde 20-25’ini malnütrisyondan kaybediyoruz. Diğer taraftan bir grup hastada obezite ile mücadele ediyoruz. İyi beslenmek dediğimizde; şekeri azaltıyoruz, sıfırlamıyoruz. Yüzde 5-10 üzerine çıkılmamasını öneriyoruz. Kırmızı etin azaltılmasını, işlenmiş etin tüketilmemesini, sebze-meyve, kuru baklagillerin arttırılmasını öneriyoruz, özellikle lif tüketimini vücudun süpürgesi olarak adlandırıyoruz ve vücuda pozitif etki yaratmasından dolayı mutlaka beslenme planlarına dahil ediyoruz. Doktorların tedaviyle başlamaları ile birlikte onkoloji diyetisyenine yönlendirmelerini, istiyoruz. Her hastaya uygun beslenme reçetelerimizle bu zorlu süreci daha kolay atlatmalarını sağlayabiliyoruz. Bu etkinliğin bir parçası olmaktan gurur duydum. Onkoloji Diyetisyenleri olarak da her zaman yanlarında olmaya hazırız."

''TVF Olarak Elimizden Gelen Ne İse Yapmaya Hazırız'' 
Mehmet Akif Üstündağ-Türkiye Voleybol Federasyonu Başkanı

"Ülkemiz, hastalarımız ve Türkiye adına dünyada bir ilk olan bu tarihi özel günde TVF olarak Avrupa’da ikincilik almış filenin sultanları ile yer almaktan ve kanserle mücadele eden, yenen kadınlarımızın takım koçluğunu yapmaktan dolayı büyük mutluluk duydum. Biz voleybol camiası olarak, farkındalık projelerinde yer alarak üzerimize düşen ne ise, yapmaya hazırız. "

''Hekimlerimizin Bize Çok İlgi Gösteriyorlar Ama, Onlardan Ricamız Var!''
Sevil Gürkan-Kanserle Dans Derneği Başkanı

''Bizim için çok anlamlı olan bu günde destekleyen hocalarımıza, üniversitemize, derneklerimize ve dernek üyelerimize teşekkür ediyoruz. Kanser survivor olarak hekimlerimizin birçoğu bize çok ilgi gösteriyorlar ama onlardan öncelikli ricalarımız var; Hastalarının gözünün içine baksınlar. Biraz daha empati duymaya çalışsınlar.  Onkoloji teşhisi alan bir hasta tanıyı duyduktan sonra bir çoğumuzda şok etkisi yapıyor. Kafamız karışıyor, devamını duyamıyoruz. Hastalığımızla ilgili bilgilendirme broşürler, kitapçıkları bize oldukça destek oluyor, yol gösteriyor. Hastalığımızla ilgili detaylı, anlaşılabilir yazılı bilgilendirme metaryellerine ihtiyacımız var. Ve diğer önemli konu, tedaviye başlandığında eşzamanlı bir psikoonkoloğa ve onkoloji diyetisyenine yönlendirilmenin tedavisinin başarısında çok önemli olduğunu düşünüyorum. Biz Kanserle Dans derneği olarak 4 kanser türü ile ilgileniyoruz; Meme, Akciğer, Jinekolojik ve Kolon Kanseri.  Bu hastalığı yaşayanlar olarak da uzman görüşleri ile hazırlanan bilgi kitapçıklarını dağıtarak, bu eksikliği tamamlamaya çalışıyoruz, dernek olarak ihtiyaç duyan kanser hastalarına gönüllü psikolojik destek sağlıyoruz. Bizim için anlamı çok büyük olan bu önemli günde bizlerle olan, destekleyen herkese birkez daha teşekkür ediyoruz."  

Popüler Sağlık Dergisi
21.9.2019

 

Copyright © populersaglikdergisi.com