Popüler Sağlık Dergisi
 
Anasayfa
Hakkımızda
Yayın Kurulu
Arşiv
Künye
İletişim
Ayın Konusu
Kongre Takvimi
Kitap Köşesi
Sağlık & Tıp Dernekleri
 
 
 
Popüler Sağlık Dergisi_Sayı71
 
 
 
GÜNCEL
 

HER YIL 12 BİN KADINA
YENİ JİNEKOLOJİK KANSER TEŞHİSİ KONULUYOR

European Network of Gynaecological Cancers Advocacy Groups, Avrupa Jinekolojik Kanserleri Hasta Dernekleri Birliği (ENGAGe) üyesi ülkeler tarafından, jinekolojik kanserler konusunda farkındalığın arttırılması, kadınlarda ve doktorlarda gerekli davranışsal ve iletişimsel soruların çözülmesi, kadınların bu kanserlerin önlenmesi konusunda daha aktif olmaları için 20 Eylül Dünya Jinekolojik Onkoloji Günü ilan edildi.

Kanserle Dans Derneği Eş Kurucusu ve ENGAGe Eş Başkanı Esra Ürkmez, Kanserle Dans Derneği Başkanı Sevil Gürkan ile birlikte Hacettepe Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Avrupa Jinekoloji Onkoloji Derneği Kanser Önleme Grubu Başkanlığını yürüten Doç. Dr. Murat Gültekin tarafından gerçekleştirilen çalışmalar sonucunda, 20’nin üstünde ülkede 30’dan fazla dernek katılımı ile eş zamanlı düzenlenen etkinliklerin Türkiye ayağı, Kanserle Dans Derneği ve Hacettepe Üniversitesi iş birliği ile Ankara’da Hacettepe Üniversitesi Sıhhiye Merkez kampüsünde gerçekleştirildi. Dünyada ilk kez bu yıl gerçekleştirilmeye başlanan etkinlikler kapsamında kanserle mücadele eden hastalar hekimleriyle birlikte voleybol maçı düzenlendi.

 

Yılda 450 binin üzerinde kadının ölümünden sorumlu

Hacettepe Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Avrupa Jinekoloji Onkoloji Derneği Kanser Önleme Grubu Başkanlığını yürüten Doç. Dr. Murat Gültekin; etkinlik kapsamında düzenlenen basın bilgilendirme toplantısında; Jinekolojik Kanserlerin her yıl dünya genelinde 1,3 milyon kadını etkilediğini ve yılda 450 binin üzerinde kadının ölümüne neden olduğunu söyledi. Kadın kanserleri içinde ilk sırayı meme kanserleri alırken aynı zamanda rahim, rahim ağzı, yumurtalık gibi jinekolojik kanserler de sıralamada önemli yere sahip. Türkiye’de ise; her yıl 12 bin kadına yeni jinekolojik kanser teşhisi konulurken, yaklaşık 4 bin 500 kadın bu kanserlerden dolayı hayatını kaybediyor.Rahim kanseri 5600, yumurtalık kanseri 3300, rahim ağzı kanseri 2350 görülüyor

  Dr. Murat Gültekin

.Dr. Gültekin;''Oysa ki obezite ve tütünle mücadele, düzenli fiziksel aktivite ve sağlıklı beslenme alışkanlığının kazanılması, HPV aşısı ile smear ya da HPV DNA ile rahim ağzı kanseri taramalarının yaptırılması ile, aile öyküsü olan kadınların genetik değerlendirme sonrasında koruyucu cerrahi olması ve doğum kontrol haplarının düzenli kullanılması gibi uygulamalarla jinekolojik kanserlerin en az üçte birini önlemek mümkündür’’dedi.

10 ÜLKEDE GERÇEKLEŞTİRİLEN ÇALIŞMADAN ÇARPICI SONUÇLAR ELDE EDİLDİ

ENGAGe tarafından Avrupa’da 10 ülkede, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Almanya, İngiltere, Yunanistan, Macaristan, Polonya, Sırbistan, İspanya ve Türkiye’de bin 436 hasta üzerinde gerçekleştirilen anketle ilgili verileri paylaşan Dr. Gültekin; "Durum nedir diye baktığımızda, Türkiye’nin de dahil olduğu Avrupa Birliği içinde en gelişmiş ülkeler dahil, kanser teşhisi almış hastalarla yaptığımız ankette inanılmaz çarpıcı sonuçlar bulduk. Bu çalışmanın sonuçlarına göre jinekolojik kanser tanısı alan hastaların;

. %30’unun hayatı boyunca hiç kanser taraması yaptırmadığı,
.%40’ının teşhis edildikleri kanseri hiç duymadığı,
.%32’sinin kanser teşhisi aldıktan sonra tedavi için 1 aydan fazla beklediği
.%40’ının tedavi yan etkileri ve hastalığın seyri hakkında bilgi sahibi olmadığı,
.%60’ının HPV aşısını duymadığı,
.%60’ının smear testi ya da HPV DNA testini bilmediği,
.%13’ünün tedavi sırasında sosyal destek aldığı
.%70’inin hastalıkları ile ilgili yazılı bir broşür veya kitapçık alamadığı görülmektedir.
Bunların dışında; Psikolojik destek %52 oranında, Jinekolojik ameliyattan sonra cinsel terapi alanların oranı %5 ve doktorlarıyla iletişimden memnun olma oranı da %55- 60.

 

RAHİM AĞZI KANSERİ İLE MÜCADELE RAPORU BİRLEŞMİŞ MİLLETLERE SUNULACAK

Dr. Murat Gültekin Birleşmiş Milletlere sunulmak üzere bir rapor hazırladıklarını belirterek, şu bilgileri paylaştı: "Rahim ağzı kanseri ile mücadele adına Avrupa Birliği ve DSÖ tarafından 100 bilim adamı seçildi. Benim de içinde bulunduğum bu grup olarak hazırlanacak rapor, 2.Dünya Jinekolojik Onkoloji günü öncesi 19 Eylül 2020’de, Birleşmiş Milletler toplantısında bütün devlet başkanlarına sunulacak. Bu rapor kabul edilir genel kuruldan geçerse, bütün dünya genelinde aşı ve tarama zorunlu olacak. 11-12 yaş arasındaki kız ve erkek çocuklara 2 doz HPV aşısı yapılacak. Rahim ağzı kanseri iki aşı, iki tarama ile 90 yıl içinde, dünya tarihinde ilk defa bir kanser tamamen elimine edilmiş olacak. Bu, kanserde bana göre tarihi bir an olarak kayıtlara geçecek.’’

KADIN KANSERLERİ FARKINDALIK AĞI
ESGO ENGAGe

Türkiye’de Kanserle Dans Derneği Eş Kurucusu ve ENGAGe Eş Başkanı Esra Ürkmez ile birlikte Hacettepe Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Avrupa Jinekoloji Onkoloji Derneği Kanser Önleme Grubu Başkanlığını yürüten Doç. Dr. Murat Gültekin 2016 yılında Avrupa Kadın Kanserleri Farkındalık ağının eş başkanları oldular. Türk Başkanların çalışmaları sonrasında European Network of Gynaecological Cancers Advocacy Groups  (ENGAGe) Avrupa genelinde onlarca ülkede 50’nin üzerinde derneğin birleştiği geniş bir ağ oldu.

ENGAGe tarafından son 5 yılda Avrupa genelinde, hasta eğitim seminerleri, hastalar için tedavi kılavuzlarının gerçekleştirilmesi, klinik araştırma projeleri, bazı Avrupa ülkelerinde palyatif ve psikososyal pilot destek projeleri gibi pek çok önemli proje hayata geçirildi.

 

Popüler Sağlık Dergisi
20.9.2019

 

Copyright © populersaglikdergisi.com