Anasayfa
Hakkımızda
Yayın Kurulu
Arşiv
Künye
İletişim
Ayın Konusu
Kongre Takvimi
Kitap Köşesi
Sağlık & Tıp Dernekleri
 
 
popüler sağlık dergisi sayı 61
 
 
 
 
 
 

KONGRE HABERLERİ/ EndoBridge®2016

EndoBridge®2016 Antalya’da düzenlendi

EndoBridge®2016, Türkiye Endokrinoloji ve Metabolizma Derneği tarafından 20-23 Ekim 2016 tarihleri arasında DMR kongre organizasyonu ile Cornelia Diamond Hotel Antalya’da düzenlendi.

Alanında birçok ilke imza atan toplantının dördüncü yılında, diyabet, obezite, lipid bozuklukları, tiroid, kemik ve osteoporoz, hipofiz, böbreküstü bezi, nöroendokrin tümörler, kadın ve erkek üreme endokrinolojisi dâhil olmak üzere tüm hormon ve metabolizma hastalıkları ele alındı. Türkiye’de birçok uluslararası toplantı ve kongre yabancı katılımcıların güvenlik gerekçesi ile iptal edilirken, 29 ülkeden 420 katılımcı ile gerçekleşti.

 
endobridge2016-Antalya
endobridge2016 basin toplantisi

EndoBridge® Kurucu Başkanı Prof. Dr. Okan Bülent Yıldız, Türkiye Endokrinoloji ve Metabolizma Derneği Başkanı Prof. Dr. Sait Gönen, Avrupa Endokrinoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Aart Jan Van Der Lely ve Amerikan Endokrinoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Joshua Safer, kongre kapsamında düzenlenen basın toplantısında ülkemizde ve dünyada endokrinoloji alanına giren konular hakkında tanıdan tedaviye güncel gelişmeleri paylaştı.

OSTEOPOROZ RİSK FAKTÖRLERİ

.Genetik yatkınlık – Anne ya da babada kırık öyküsü kişinin kırık riskini kemik yoğunluğu ölçümünden bağımsız artırıyor
.Hareketsizlik
.Sigara
.Alkol
.Uzun süreli steroid kullanımı
.Uzun süreli proton pompa inhibitörü (mide ilacı) kullanımı
.Düşük vücut ağırlığı
.Genç kadınlarda aşırı egzersiz, az beslenme ve adet görememe durumu
.Düşme

 

''DÜNYADA HER ÜÇ SANİYEDE BİR KİŞİDE KIRIK OLUYOR!''

EndoBridge® Kurucu Başkanı Prof. Dr. Okan Bülent Yıldız konrenin basın toplantısında: '' Uluslararası Osteoporoz Vakfının bu yıl 20 Ekim sloganı “Kemiklerini sev, geleceğini koru”. 20 Ekim Dünya Osteoporoz Günü nedeniyle EndoBridge 2016’nın açılış oturumunda kemik ve kalsiyum metabolizması hastalıklarına yer verildi.

İnsan iskeletinde 206 kemik bulunuyor. İskelet yalnızca iç organları korumakla kalmayıp aynı zamanda kan hücresi yapımı, kas ve kemik sağlığı için vücudun ihtiyacı olan kalsiyum ve fosfor gibi minerallerin depolanmasından da sorumludur. Ortalama erişkin iskeleti 9 kg ağırlığında ama çok dayanıklı. Adım atarken ağırlığımızın 3 katı bir kuvvetle yere basıyoruz. Örneğin 70 kg bir kişide her adımda bacaklar 210 kg’lık bir kuvvete maruz kalıyor.Dünyada 50 yaş üstü her 3 kadından ve her 5 erkekten biri osteoporoza bağlı kırığa maruz kalıyor. Erkekte kırık riski prostat kanseri riskinden %27 daha fazla.’’ dedi.Dünyada yıllık kırık sayısının yaklaşık 9 milyon olduğunun belirten Prof. Dr. Yıldız, her üç saniyede bir kişide kırık olduğunu ifade etti. Bir kez kırık olduğunda ise yeniden kırık olma riskinin %85’den fazla olduğunu dile getirdi.

Avrupa Birliği ülkelerinde osteoporoz tedavisinin yıllık maliyeti yaklaşık 40 milyar Euro olduğunu söyleyen Prof. Dr. Yıldız, bu rakamın %66’sının akut, %29’unu uzun dönem kırık bakımı, %5’inin ise osteoporoz ilaçlarının teşkil ettiğine değindi.

Toplantıda Diyabet ve kalp damar hastalıklarına da değinen Prof. Dr. Yıldız konuşmasında; ''Diyabetli bireylerde kalp damar hastalıkları hem daha erken hem çok daha sık görülüyor. Her 6 saniyede bir diyabetli birey yaşamını yitiriyor. Birleşmiş Milletlerin verilerine göre dünyada tüm nedenlere bağlı ölüm oranı her yıl 1000 kişide 7.8 kişi iken her yıl 1000 diyabetli bireyin 27’si kalp ve damar hastalıkları nedeniyle kaybediliyor.’’ dedi.

''TEHLİKELİ BİRLİKTELİK: DİYABET VE KALP DAMAR HASTALIKLARI''

''EndoBridge 2016 oturumlarında diyabet ve kalp damar hastalıkları konusunda son gelişmeler, diyabet yönetiminde teknoloji kullanımı, yeni ilaçlar ve diğer tedavi seçenekleri en çok tartışılan konular arasındaydı. Diyabet en büyük küresel sağlık sorunlarından biri olarak karşımıza çıkıyor. Halen dünyada 415 milyon olan diyabetli birey sayısının 2040 yılında 642 milyona ulaşacağı öngörülüyor. Her iki diyabetli bireyden biri tanı almamış durumda. Diyabet ve komplikasyonları için her yıl 600 milyar dolar üzerinde harcama yapılıyor ki bu rakam dünyanın tüm sağlık harcamalarının %11’ine karşılık geliyor. Türkiye diyabet görülme sıklığı açısından Avrupa’da birinci, diyabetli birey sayısı açısından da Rusya ve Almanya ile birlikte ilk üç arasında yer alıyor ve tüm sağlık harcamalarının yaklaşık dörtte birini diyabet için yapıyor.

Diyabetli bireylerde kalp damar hastalıkları hem daha erken hem çok daha sık görülüyor. Her 6 saniyede bir diyabetli birey yaşamını yitiriyor. 2015 yılında diyabete bağlı 5 milyon ölümün çoğu kardiyovasküler komplikasyonlar nedeniyle gerçekleşti. İlginç olarak kişi başına milli gelir düzeyi yüksek ülkelerde obezite ve kolesterol bozuklukları gibi risk faktörleri sık olmasına rağmen kalp damar hastalığına bağlı ölümler daha az görülüyor. Bunda sağlık harcamalarının yüksekliği ve kronik hastalık takip sistemleri kullanılmasının rolü olduğu düşünülüyor. Buna karşılık kişi başına milli geliri düşük ülkelerde ise hem hipertansiyon sıklığı hem de kalp damar hastalığına bağlı ölümler daha fazla. Birleşmiş Milletlerin verilerine göre dünyada tüm nedenlere bağlı ölüm oranı her yıl 1000 kişide 7.8 kişi iken her yıl 1000 diyabetli bireyin 27’si kalp ve damar hastalıkları nedeniyle kaybediliyor. Ağızdan alınan ya da enjeksiyon yoluyla kullanılan yeni diyabet ilaçları ve yeni insülinler diyabet tedavisinde seçeneklerimizi artırırken diyabetin hem önlenmesinde hem de yönetiminde sağlıklı beslenme ve düzenli fiziksel aktivite vazgeçilmez şekilde yerlerini koruyor.''

''İYOT EKSİKLİĞİ TİROİD KANSERİNE NEDEN OLUYOR!''

Türkiye Endokrinoloji ve Metabolizma Derneği Başkanı Prof. Dr. Sait Gönen, tiroid nodülleri belki de en sık karşılaşılan klinik problemlerden olduğunu, epidemiyolojik çalışmalarda elle yapılan muayene ile kadınların % 5’i, erkeklerin %1’inde görüldüğünü ve ultrasonla yapılan çalışmalarda toplumun % 19-68’inde saptanabileceğini ifade etti. Guatrın en önemli sebebinin iyot eksikliği olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Gönen, ''Guatr, tiroid bezinin kanser olmayan büyüme sebeplerinden birisidir. En sık sebebi iyot eksikliğidir ve halen ülkemizde ve dünyada büyük bir sorundur. Kadınlarda 40’lı yaşlarda daha sık görülmektedir. Grave’s Hastalığı da Hipertiroidinin en sık görülen sebebi.Bezin aşırı hormon üretimiyle sonuçlanan vücut fonksiyonlarının hızlanmasıyla karakterize. Hastalık erkek ve kadınları etkiliyor ve en sık 20’li 30’lu yaşlarda ortaya çıkıyor. Sigara, gebelik, stres de hastalığın ortaya çıkmasını artırabiliyor’’ dedi.

''SON 2 YILDA AŞIRI KİLODAN ÖLENLERİN SAYISI ARTTI!''

Avrupa Endokrinoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Aart Jan Van Der Lely kongre basın toplantısında yaptığı konuşmasında;'' Avrupa Endokrinoloji Derneği bu yıl 10'uncu yıldönümünü kutlayan genç bir dernektir. Avrupa Endokrinoloji Derneği’nin 4000 kadar bireysel üyesi ve Türk Endokrin Derneği dâhil ulusal dernekler şeklinde birçok ortak üyesi vardır.AED, Profesör Bülent Yıldız’ın ve Türk Endokrin Derneğinin mükemmel bir girişimi olan Endobridge’e aktif olarak katılmaktan gurur duymaktadır. Ayrıca, Avrupa Endokrinoloji Derneği’nin Amerikan Endokrin Derneğiyle işbirliğine de AED tarafından büyük değer verilmektedir.

Kısa bir zaman önce, AED, Endokrin Derneği ve Uluslararası Endokrinoloji Derneği (UED) obeziteyle savaşmak için güçlerini birleştirdiler. Dünya çapındaki obezite pandemisi günümüzde o kadar çok insanı etkiliyor ki son 2 yılda aşırı kilodan ölenlerin sayısı yetersiz kilodan ölenlerin sayısını geçmiştir. Endobridge’te de, program obezite problemine dikkat gösteriyor. AED, onun kardeş örgütleri gibi, bu önemli uzmanlığın geleceğini temsil eden genç endokrinologların katılımına özellikle değer vermektedir. Birçok hastalığın sebebi veya tedavisinde hormonlar söz konusu olmaktadır. Diyabet osteoporoz gibi bilinen hastalıkların dışında,  çok nadir durumlarla karşı karşıya kalanları da tedavi etmeye çalışıyoruz. Devler, cüceler, sakallı kadınlar gibi. Bunları tedavi ederken aynı zamanda öğrenmeye de çalışıyoruz. Bunları tedavi etmenin yolunu da bulmaya çalışıyoruz’’ dedi.

''OBEZİTE VE DİYABETTE ARTIŞ GELİŞMEKTE OLAN ÜLKELERDE HIZLA YÜKSELİYOR''

Amerikan Endokrinoloji Derneği yönetimi adına ve kişisel olarak Türk Endokrinoloji Derneği liderliğinde yapılan EndoBridge 2016 toplantısına katılmaktan memnun olduğunu ifade eden Amerikan Endokrinoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Joshua Safer ,Avrupa Endokrinoloji Derneği’ne de işbirliği için ve dünyanın birçok ülkesinden gelen endokrinologları bir araya getirdikleri için teşekkür etti. Obezite ve diyabetin Kuzey Amerika’da yüksek artış gösterdiğine dikkat çekti. Dr Safe;'' İnsanların aşırı ve kontrolsüz beslenmesinde birçok şey etkili. ABD’de yapılan iki katmanlı bir araştırmada hareketsiz yaşam, gıdaya kolay erişim, karbonhidratlar vb. etkenler gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde obezite ve diyabetin daha sıklıkla rastlanmasının sebebidir’’ dedi.

24 EKİM 2016
Z.Ç
Copyright © populersaglikdergisi.com