Pandemi döneminde göz sağlığına  özen gösterilmeli, yıllık kontroller aksatılmamalı!  
                          Kovid-19 pandemisi  sürecinde göz sağlığı ve göz hijyeni konusunun her zamankinden daha da önem kazandığını  kaydeden Prof. Dr Can, bu dönemde göz sağlığının pandemiye kurban edilmemesi,  yıllık kontrollerin mutlaka düzenli olarak yapılması ve ihtiyaç duyulan  ameliyatların ertelenmemesi gereğini vurguladı. En sık yapılan katarakt  ameliyatlarından göz içi enjeksiyon tedavilerine, kırma kusuru  kontrollerinden, kontakt lens kullanımına dek göz hastalıkları alanındaki her  türlü tıbbi ve cerrahi tedavinin zorunlu nedenler olmadıkça aksatılmaması  gereğine dikkat çekti.  
                          Katarakt ameliyatı öncesinde tüm hastaların en az  üçte birinde görme kalitesi üzerinde olumsuz etkileri olacak boyutta  astigmatizma sorunu olduğunu belirten Prof. Dr. Can, ameliyat sırasında kullanılacak  bazı ilave tekniklerle bu sorunun azaltılabileceğine ya da torik göz içi  lenslerinin kullanılması ile hemen tamamen giderilebileceğine söyledi.  | 
                          | 
                                                     | 
                       
                     
                     “Astigmat düzetme işlevi gören torik göz içi  lenslerinin 2018 Türk Oftalmoloji Derneği verilerine göre ameliyatlarda  kullanılma oranı %2.75 iken, 2020 yılında, yapılan farkındalık çalışmaları ve  eğitim programlarının bir sonucu olarak bu oranın %7’ye yükseldiği  görülmektedir, ancak bu oran dahi ne yazık ki hala Avrupa ve Amerika  ortalamalarının altındadır.”  
                    ''Kataraktın  göz merceğinin bulanıklaşarak daha az ışık geçirmesi ile giden bir hastalık''  
                    Prof. Dr. İzzet Can, astigmatizmanın da göz yüzeyinin, özellikle kornea  tabakasının, küresel yapısından saparak kadranlarındaki kırma güçlerinin  eşitsizlik göstermesi ile geliştiğini  dünyada  körlük nedenleri arasında birinci sırada yer alan, ilaç veya gözlükle  tedavisi ile ilerlemesinin durdurulması mümkün olmayan katarakt için tek tedavi  yolunun ameliyat olduğunu söylüyor. 
                    “Günümüzde FAKO (Fakoemülsifikasyon) adı verilen rutin  cerrahi teknikle bulanıklaşan mercek, ultrasonik titreşimlerle küçük parçalara  ayrılarak aynı anda emiliyor. Ardından merceğin çevresindeki zarın içine yapay  göz içi lens yerleştiriliyor. Hastaların ihtiyaçlarına göre tek odaklı veya çok  odaklı lens seçenekleri kullanılabiliyor. Katarakt ameliyatı olan  hastaların yaklaşık yüzde 38’inde   ameliyatlarda astigmatizma düzeltici yaklaşımların kullanılmaması  ameliyat sonrası gözlük bağımlılığına ve kontrastı düşük görme kalitesi  sorunlarına yol açmaktadır. Bu durum hem hasta sağlığı, hem de ekonomik anlamda  bir kayıptır.”  
                    
                      
                          | 
                          | 
                        Hijyen  kurallarına uyulduğu müddetçe Kovid-19 sürecinde kontakt lens kullanımı güvenli
                           Kovid-19 sürecinde göz sağlığı açısından kontakt lens kullanımı oldukça  merak edilen konulardan biri olduğunu belirten Prof. Dr İzzet Can, bu konuyla  ilgili olarak şunları söyledi : “Kontakt lensler kullanım önerilerine uyulduğu  takdirde oldukça güvenilir ve konforlu bir tedavi seçeneğidir. Kovid-19  sürecinde sağlıklı kişiler hijyen kurallarına maksimum önem vermek şartı  ile kontakt lens kullanmaya devam edebilirler. Kontakt lenslerin  koronavirüs yayılımını artırabileceği yönünde bilimsel bir veri  bulunmamaktadır.  | 
                       
                     
                    Her dönemde dikkat edilmesi gereken kontakt lens bakımı ve  hijyeni ile ilgili kurallar bu dönemde de geçerli  
                    Bu kurallar arasında;  lens takılması ve çıkarılması öncesi su ve sabun ile en az 20 saniye el yıkama  sonrası temiz bir kâğıt havlu ile el kurulanması, öncelikle günlük lenslerin  tercih edilerek her akşam atılması, kontakt lenslerin önerilen zamanda  değiştirilmesi, lenslerin her akşam çıkarılarak lens solusyonunda önerilen süre  ile dezenfekte edilmesi ve lens kabı hijyenine özen gösterilmesi yer  almaktadır. Bunun yanısıra riskli ortamlarda ellerin göz ile temasından  kaçınılması da önemlidir.  Belki bunlar  kadar önemli bir konu da göz doktoru reçetesi olmaksızın kontakt lens  alınmaması gereğidir.''  
                    Kontakt lens alanında beklenen teknolojik yenilikler kullanıcıların  konforunu daha da artıracak 
                    Prof. Dr. İzzet Can kontakt lenslerde yeni teknolojilerden de  bahsederek  “Kontakt lensler uzun süredir  miyop, hipermetrop ve astigmat gibi kırma kusurlarının düzeltilmesinde yaygın  olarak kullanılmaktadır. Son 10 yılda teknolojideki hızlı değişimler kontakt  lens kullanım pratiklerinin de değişmesine sebep olmuştur. Yüzey teknolojileri  kontakt lens konforu için önem kazanmıştır. Yeni lens materyalleri sayesinde  kontakt lensler gözde hissedilmeyecek kadar  konforlu tıbbi cihazlar haline gelmişlerdir. Yeni lens nemlendirme teknolojisi  ile lenslerin ıslanabilirliğinin artması sonucunda da kontakt lensler gün sonu  konforunu da  sağlar duruma gelmişlerdir. 
                      Yakın gelecekte de kontakt lenslere yerleştirilen kablosuz nano-sensörler  hayatımızda önemli bir yer tutacak gibi görünmektedir. Bu gibi teknolojilerle  40 yaş üstü bireylerde yakın görme bozukluğunu düzeltecek nano-LCD panelli  kontakt lensler ya da artırılmış gerçeklik gözlükleri ile birlikte kullanılan  ve sarı nokta hastalarının günlük hayatını kolaylaştıracak kontakt lens  teknolojilerinden bahsetmek mümkün olacaktır” dedi.   
                    Pandemi sürecinde eğitimler hız kesmeden devam ediyor 
                    Prof. Dr. Can, TOD olarak 2020 yılında da hekim eğitim ve tecrübe aktarım  toplantılarına sanal platformlar aracılığı ile devam ettiklerini belirtti. 
                      Bu misyon çerçevesinde Alcon’un eğitime ve gelişime verdiği koşulsuz  desteği de takdir ettiğini söyleyen Prof. Dr. Can, başta 3.’sü düzenlenen Alcon  IMPACT çalıştayı gibi, bilimsel projelerde TOD olarak destek vermeye devam  edeceklerini söyledi. IMPACT çalıştayının geride kalan 3 yıl içerisinde daha  fazla hastanın katarakt ile birlikte astigmat kusurlarının tedavi edilmesi  noktasında önemli rol oynadığını belirterek, proje bilimsel danışma kurulunda  yer alan hekimlere ve Alcon’a teşekkürlerini iletti. 
                    
                      
                          | 
                          | 
                        Alcon Hakkında 
                          Alcon, insanların daha iyi görmelerine yardımcı olan global bir göz sağlığı şirketidir. Yetmiş yılı aşkın bir miras ile göz sağlığında dünya lideri olarak, görmeyi iyileştirmek ve insanların hayatlarını güzelleştirmek için en geniş ürün portföyünü sunmaktadır. Cerrahi ve Vision Care alanındaki ürünleri ile, her yıl 140'ı aşkın ülkede katarakt, glokom, retina hastalıkları ve refraktif kusurlar gibi rahatsızlıkları yaşayan 260 milyondan fazla kişinin yaşamına dokunmaktadır. 20 binden fazla çalışanı, yenilikçi ürünleri, göz sağlığı profesyonelleri ile işbirliği ve kaliteli göz sağlığı hizmetlerine erişimi ilerleten programları ile yaşam kalitesini artıran çalışmalar yapmaktadır. Daha fazla bilgi için www.tr.alcon.com | 
                       
                     
                    
                     |