Popüler Sağlık Dergisi
 
Anasayfa
Hakkımızda
Yayın Kurulu
Arşiv
Künye
İletişim
Ayın Konusu-
Kongre Takvimi-GÜNCEL
Kitap Köşesi
Sağlık & Tıp Dernekleri

 

 

Reklam Vermek İçin
 
AYIN KONUSU
 
 
4 Şubat Dünya Kanser Günü
"Sorumluluklarımızın bilinci içinde kanserle mücadeleye devam etmeliyiz. "
 

Uluslararası Kanser Araştırma Ajansı (IARC), "GLOBOCAN 2012" raporu ile dünya çapındaki  kanser yaygınlık ve  ölüm verilerini  açıkladı. Dünya Kanser Kontrol Örgütü Gelecek Dönem Başkanı Prof. Dr. Tezer Kutluk, GLOBOCAN 2012’ raporunu yorumladı ve sorularımızı yanıtladı.

 
 

.'GLOBOCAN 2012’ raporuna göre ciddi bir artış var. Nasıl bir tablo ile karşı karşıyayız?

Prof. Dr. Tezer Kutluk-Uzun yıllardan beri söylediğimiz dünya kanserle baş etme konusunda korunma , erken tanı ve tedavi anlamında önemli gelişmeler kaydetmesine rağmen, kanserin dünyaya getirdiği yük artmaya devam ediyor.Çünkü bu baş etme yöntemleri dünyanın her ülkesinde aynı yöntemlerle , ekonomik, kültürel nedenler veya öncelikleri gibi sebeplerden olamıyor.İşte bu nedenle sadece nüfus artışından dolayı bile olsa, her yıl görünen kanser sayısı 2008’de 12 milyar olur iken, her yıl görünen yeni kanser vakası ile 2012 yılında 14 milyon , her yıl kaybedilen hasta sayısı ise 8milyon civarına ulaştı.

Kanser dünyada artıyor mu evet artıyor. Öte yandan her zaman söylediğimiz tütün, beslenme ve fiziksel aktivite gibi temel bazı yöntemlerle ve özellikle 4 ana kanser olan ; meme, prostat, serviks ve kolon kanserlerinde erken taramalarla korunmak mümkün.


 

.Raporda özellikle Afrika Sahra-Altı bölgeleri başta olmak üzere az gelişmiş olan ülkelerde kadın kanserlerinde artışa dikkat çekiliyor. Önlemler, uyarlar yetersiz mi kalıyor? Ne yapılmalı?
Prof. Dr. Tezer Kutluk-Serviks kanseri insidansına baktığımızda bu bütün dünyada beklenen bir şey. Gelişmiş ülkelerde erken tanı, serviks kanseri için yapılan tarama testleri ve şimdide aşı kullanılarak kansere bağlı ölümleri azaltırken,öte yandan gelişmemiş ülkelerde bu kanser nüfus artışı ,ekonomik ve kültürel sebepler,kadın cinselliğinin bozulması gibi bir çok nedenle artıyor. Dünya kanser için önemli adımlar atıyor ancak bazı bölgelerde ciddi sorunlar var. Daha çok önlemler alınmalı, farkındalık geliştirilmeli.
 


.Çocukluk çağı kanserlerinde siz hep umutlu konuşursunuz. Çocukluk çağı kanserlerinde son veriler nasıl?

Prof. Dr. Tezer Kutluk- Aynı umutları koruyoruz. Bugün için yüzde 85'e varan iyileşme oranları, 1960'lı yıllarda ki yüzde 10'lardan bu oranlara geldi. Bunlar ciddi rakamlar ama , hala yüzde 15'ini kurtaramıyordu.O nedenle yüzde 85 gibi bir başarının dünyanın her yerine ulaşması,herkesin şanslı olması ne yazık ki mümkün olamıyor. Bu hala sancılı bir konu. Gelişme düzeyi orta ve düşük ülkelere indiğiniz zaman, ülkenin kişi başına yaptığı sağlık harcamaları ile ilişkili olarak, çocukluk çağı kanserlerinde de yaşam şartlarına etki ediyor. Bu nedenle yüzde 85 diyoruz. Doğru yerde, doğru zamanda , doğru tedavi ile ancak yüzde 85 başarı yakalanabiliyor.Kısaca çocukluk çağı kanserleri tedavisi yapılabilen kanser türüdür .Bu şansın daha da iyileştirilmesi gerekiyor. Bu erken tanı konusunda ailelerin bilgi sahibi olması önemlidir.

 

.Ülkemizde hangi türlerde öne çıkıyor tedavide başarı hangi tür kanserlerde daha yüksek?

Prof. Dr. Tezer Kutluk- Türk Pediatrik Onkoloji Grubu ve Türk Pediatrik Hematoloji Derneği’nin birlikte yürüttüğü çalışmaya göre her yıl Türkiye’de 2500-3000 civarında çocukluk çağı kanseri görüldüğü tahmin edilmektedir. Bunların görülüş sırasında öne çıkanlar sırasıyla ;Lösemi, Lenfoma ve Beyin tümörleri olmak üzere diğer sık görülen tümörlerde Nöroblastoma, Wilms tümörüdür. Çocuklarda görülen Hodgkin hastalığı, Wilms tümörü, lösemilerde iyileşme düzeyleri çok yüksek düzeylere çıkmıştır. Osteosarkom, Ewing Sarkomu gibi kemik tümörleri, sık görülen beyin tümörlerinde zamanında tanı ve tedavi ile tedavi başarıları daha ileri düzeylere geldi.


.UICC'nin 2012 tarihinde yapılan genel kurulunda alınan kararla başkanlık 2014’ de size geçiyor . UICC’nin yapısı ve çalışmalarından da biraz bilgi verirmisiniz?

Prof. Dr. Tezer Kutluk-2014-2016 yılları arasında Başkan ve 2016-2018 yılları arasında da Önceki Başkan olarak görev üstleniyorum.2014’de yapılacak Dünya Kanser Kongresi’nde resmi olarak Başkanlık bana geçiyor. Dolayısıyla bütün dünyadaki gelişmeleri de yakından takip ederek, global kanser politikalarına doğrudan katkı sağlayarak müdahale etme şansımızda olacak.

UICC ,1933'den beri dünyada kanser alanında çalışan en büyük ve en eski sivil kanser örgütü. Kanser konusunda bilgilendirme, politikaları belirleme, bu konuda lobi çalışmaları yapma, kanserden korunmayı teşvik etme gibi çok önemli etkinlikleri üstleniyor.

.Kanserle başa çıkmada nasıl bir strateji önerirsiniz ve son olarak bir mesaj vermek istermisiniz?

Prof. Dr. Tezer Kutluk- Kansere karşı 3 temel strateji önemlidir.Korunma , kanser taramaları ve  kanser tedavi hizmetleri. Kanserle baş etmek için devlet, sivil toplum, sağlık kuruluşları, yani herkes birlikteçalışmak zorundadır.Dünya kanserle nasıl baş edeceği konusunda çok yol aldı. Elbette aşılacak yollar var ancak kanser bir gün tarih olacak.

 
"GLOBOCAN 2012"


12 Aralık 2013- IARC GLOBOCAN 2012 verilerine göre küresel kanser yükünün 2012 yılında 14,1 milyon’a ulaştığı ,meme kanserinde ise belirgin bir artışın olduğuna dikkat çekiliyor.

Uluslararası Kanser Araştırma Ajansı (IARC) online veritabanının GLOBOCAN 2012 yeni versiyonu açıkladı. 184 ülkedeki en bilinen 28 kanser türünün son insidansı ve küresel kanser yüküne ilişkin verilerde kadın kanserlerinde artışı ortaya koymakta, kanseri önleme ve meme kontrol ölçümleri ve küresel anlamda servikal kanserler için önemlerin alınması gerektiği vurgulanmaktadır.12 Aralık 2013 tarihinde basınla paylaşılan bilgilerde 2013 GLOBOCAN 2012 verileri ve öneriler yer alıyor.

2012’DE 8.2 MİLYON ÖLÜM YAŞANDI

GLOBOCAN 2012’ye göre;14.1 milyon yeni kanser vakası hesaplanmış ve sırasıyla 2008’deki 12.7 milyon ve 7.6 milyon ile karşılaştırıldığında, 2012’de 8.2 milyon kansere bağlı ölüm meydana gelmiştir. 2012’deki rakamlara göre 5 yıl önce kanser tanısı konan 32.6 milyon insan ( 15 yaş üzeri) hayatta kaldı. Dünya çapında en çok tanısı konan kanserler ;akciğer (1.8 milyon toplamda %13.0), meme (1.7 milyon, %11.9) ve kolorectum (1.4 milyon %9.7). En sık görülen kanser ölümleri akciğer (1.6 milyon , %19.4), karaciğer (0.8 milyon, %9.1) ve mide (0.7 milyon %8.8).GLOBOCAN 2012’nin tahminlerine göre, 2025 yılına kadar küresel nüfus artışıyla yılda 19.3 milyon yeni kanser vakası öngörülmektedir. Bütün kanserlerin yarıdan çoğu (%56.8) ve kanser ölümleri (%64.9) 2012’de dünyanın az gelişmiş bölgelerinde meydana geldiği ve bu oranları 2025’e kadar yükseleceği beklenmektedir.

MEME KANSERİNDE DÜNYA ÇAPINDA KESKİN ARTIŞ

2012’de, 1.7 milyon kadına meme kanseri tanısı kondu ve geçen 5 yıl kanser tanısı konan 6.3 milyon kadın hayatta kaldı. 2008 tahminlerinden bu yana meme kanseri ölüm oranı %14 yükselirken meme kanseri insidansı da %20 artış göstermiştir. Aynı zamanda dünya çapında meme kanseri, kadınlar arasında en sık ölümlerin görüldüğü (2012’de 522 bin) ve 184 ülkenin 140’ındaki kadınlara sıkça tanısı konan kanser türüdür. Şuanda kadınlarda bütün kanserlerin dörtte birinii temsil etmektedir. Aynı zamanda Meme kanseri dünyanın az gelişmiş ülkelerinde kanser ölümlerinin önde gelen nedenidir.

''Meme ve Rahim Ağzı Kanserindeki belirgin artışı ele almak gerekmektedir.''

Küresel kanser datasını derleyen IARC Kanser Enformasyon Bölüm Başkanı Dr.David Forman ,hastalıkla mücadelede klinik gelişmelerin az gelişmiş ülkelerde yaşayan kadınlara ulaşmadığını ,serviks kanserinin Afrika'da kadınlar arasında önlenebilir ölüm nedenlerinin başında gediğini belirtiyor.

IARC yöneticisi Dr. Christopher Wild, "Bügün kanser kontrolünde acil olan ihtiyaç, erken teşhis ve tanı ve az gelişmiş ülkelerde yaşayan kadınlarda meme kanseri tedavisi için etkili ve uygun yaklaşımlar geliştirmektir” diye açıklıyor.

Raporun orjinali : http://globocan.iarc.fr

Popüler Sağlık Dergisi 50.sayısından
Zeynep Çetnkaya
 
 
 
Copyright © populersaglik.com