Anasayfa
Hakkımızda
Yayın Kurulu
Arşiv
Künye
İletişim
Ayın Konusu
Kongre Takvimi
Kitap Köşesi
Sağlık & Tıp Dernekleri
 
 
 
 
 
SAĞLIK /GÜNCEL
 
 

28 Temmuz
DÜNYA HEPATiT FARKINDALIK GÜNÜ

''Dünya'da kronik HBV enfeksiyonu taşıyan insanların sayısı 350 milyondur. Ülkemizde kanında hepatit B virusunu taşıyanların oranı yaklaşık %4 civarındadır. HBV, AIDS virüsünden 100 kat daha fazla bulaşıcıdır.''

DSÖ (Dünya Sağlık Örgütü) ve DHB (Dünya Hepatit Birliği) tarafından hepatit hastalıklarına dikkat çekmek ve kamuoyunu bilgilendirmek amacıyla belirlenen “Dünya Hepatit Günü”, Türk Gastroenteroloji Derneği tarafından 28 Temmuz Cuma günü Beşiktaş Demokrasi Meydanı’nda yapılan sokak etkinliğinde ele alındı.

 

Dünyada ve ülkemizde önemli bir sağlık sorunu olan viral hepatitlerin, özellikle Hepatit B ve Hepatit C’nin önemine dikkat çekmek ve farkındalığı artırmak için düzenlenen etkinlik kapsamında kurulan çadırda; hekimler tarafından halka bilgilendirme yapıldı.

 

HEPATİT karaciğerin iltihabıdır

Türk Gastroenteroloji Derneği Genel Sekreteri Prof.Dr.Birol Özer etkinlik kapsamında hepatitler hakkında bilgi verdi ve soruları yanıtladı.

''Karaciğer, insan vücudundaki en büyük iç organ olup yaklaşık 1,5 kg ağırlığındadır. Karaciğer gıdaların metabolizma, depolanma, detoksifikasyon ve protein üretimi fonksiyonundan sorumlu, kompleks bir organdır. Karaciğer kendi kendisini yenileyebilme yeteneğine sahiptir. Sağlıklı bir karaciğerin %75’i çıkartıldığında, karaciğerin geri kalanı birkaç ay içerisinde karaciğeri kendi orijinal boyutuna getirebilir. Hepatit karaciğerin iltihabıdır, bu durum karaciğer fonksiyonlarını bozabilir.''

Hepatit B (HBV) enfeksiyonu nasıl bulaşır?

HBV insandan insana virüs taşıyan kan ya da vücut sıvılarına temasla bulaşır. Batı Avrupa’da enfeksiyonların büyük bölümü hasta kişiyle cinsel temas ya da iğne ve enjektör paylaşımı yoluyla bulaşır. Asya ve Orta Doğu’da HBV en yaygın olarak anneden çocuğa geçer. Diğer bulaşma yolları ise virüsü taşıyan bireylerle diş fırçası, tıraş bıçağı gibi kişisel eşyaların ortaklaşa kullanılması ve dövme ve piercing için sterilize edilmemiş alet kullanımıdır.

Hepatit B'den korunmak için...

HBV’ye karşı başlıca korunma yöntemi ve Hepatit B’nin yayılmasını önlemenin en iyi yolu, aşılama. Gebelik sırasında mutlaka HBV için tarama yapılmalıdır. HBV’nin yayılmasını önlemek için risk faktörlerini anlamak ve virüse maruz kalmaya yol açabilecek durumlardan kaçınmak gerekir.

Hepatit C (HBC) enfeksiyonu nasıl bulaşır?

Hepatit C karaciğere zarar veren bir hastalıktır. Hastalığa hepatitis C denilen bir virüs neden olur. İnsandan insana kan ve kan ürünleri ile bulaşır. İğne ve şırıngaların ortaklaşa kullanılması, virüs bulaşmış kan ile yapılan nakiller ya da enfekte kişilerden alınan organ nakilleri ve anneden çocuğa aktarma bu bulaşma yolları arasındadır.

Hepatit C'den korunmak için...

Hepatit C’’nin yayılmasını önlemenin en iyi yolu HCV için aşı bulunmadığından, tek korunma yolu risk faktörlerini anlamak ve virüse maruz kalmaya yol açabilecek durumlardan kaçınmaktır.Hepatit C virüsü taşıyan kişiyle cinsel temas ve enfekte kişinin kanının bulaşmış olabileceği tıraş bıçağı ya da diş fırçası gibi kişisel bakım eşyalarının ortak kullanılması da bulaşmada rol oynamaktadır.

 

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

NOhep”… Hepatitsiz Bir Dünya için Hepatiti Elimine et''
 

Dünya Hepatit Günü (WHD), her yıl 28 Temmuz'da küresel viral hepatit yükü konusunda farkındalık yaratmak ve gerçek değişimi etkilemek için dünyayı tek bir tema altında bir araya getirir. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından resmen onaylanan sadece dört hastalığa özgü küresel farkındalık günlerinden birisi olan Dünya Hepatit Günü, hasta organizasyonlarını, hükümetleri, sağlık uzmanlarını, sivil toplumu, endüstriyi ve halkı viral hepatitin farkındalığını güçlendirmek için birleştiriyor.

Cenevre'de düzenlenen 69. Dünya Sağlık Asamblesi'nde, 194 hükümet, DSÖ'nün önümüzdeki 13 yıl içinde Hepatit B ve C'yi ortadan kaldırma hedefini içeren Viral Hepatit Küresel Stratejisini kabul etti. World Hepatitis Alliance, 2030 yılına kadar viral hepatiti ortadan kaldıran ilk küresel hareket olan NOhep'i başlattı. NOhep sloganıyla hepatitin ortadan kaldırılması, daha fazla farkındalık yaratılması, artan tanı ve evrensel aşılama, kan ve enjeksiyon güvenliği, zarar azaltma ve tedaviyi içeren müdahalelerle viral hepatitle mücadelede daha fazla farkındalık yaratılması hedeflenmektedir.

28.7.2017

 

Copyright © populersaglikdergisi.com