Anasayfa
Hakkımızda
Yayın Kurulu
Arşiv
Künye
İletişim
Ayın Konusu
Kongre Takvimi
Kitap Köşesi
Sağlık & Tıp Dernekleri
 
 
 
 
 
 
Güncel/Farkındalık Projesi
 

2020 yılında Türkiye'de 4 milyon kişi idrar kaçırma sorunu ile karşılaşacak!

 

Dünya nüfusu her yıl daha fazla yaşlanırken, 400 milyona yakın kişi Üriner İnkontinans, yani Uluslararası Kontinans Birliği'nin tanımına göre, "İstemsiz idrar kaçırma" durumu ile yüzleşmekte. Türkiye'de ise 40 yaş ve üzeri her 4 kadından 1'i idrar kaçırma sorunu yaşarken, 50 yaş ve üzeri her 10 erkekten 1'i ise idrar kaçırma sorunu yaşıyor.

İdrar kaçırma sorunu, kişilerde sosyal ilişkilerin ve günlük yaşam aktvitelerinin kısıtlanmasına yol açarken aynı zamanda hijyen sorunlarına bağlı birçok yandaş hastalığa da davetiye çıkarıyor.

"Hayatı kaçırma sen, bir yolu var istersen"

Son yıllarda idrar kaçırma sorunu konusunda medikal anlamda önemli gelişmeler yaşanırken Avrupa'nın ve Türkiye'nin en önemli hijyenik ürün ve mesane pedi üreticilerinden Ontex’in Canped markası ise 2017 yılında idrar kaçırma sorununa dikkat çekmek adına "Hayatı kaçırma sen, bir yolu var istersen" isimli farkındalık projesine başlıyor.

Mesane pedi alanında ürün seçenekleriyle tasarımsal ve konumsal yeniliğe giden Canped markası, idrar kaçırma sorunu yaşayan kadınların hayatı kaçırmamaları adına başlattığı proje ile "bir yolu var istersen" diyor.

''Medikal çözümlerin ve farkındalığın artması gerekiyor''

2020 yılında Türkiye'de idrar kaçırma problemi yaşayan 4 milyon kişinin olacağını belirten Ontex Türkiye Genel Müdürü Burak Kayahan, inkontinans raporunda bu soruna ilişkin medikal çözümlerin ve farkındalığın artmasının önemine değiniyor:

 

"İdrar kaçırma, çok sık görülen bir sağlık sorunu olmakla beraber insanlarda yarattığı utanma duygusu sebebi ile nadiren dile getirilen durumlardan biri. Kadınlarda daha sık görülen idrar kaçırma sorunu, birçok toplumda olduğu gibi ülkemizde de kadınlar tarafından çözüm aranması gereken bir sorundan öte, hayatın akışının bir parçası gibi görülmektedir. Bu bakış açısı sebebi ile de bu konudaki bilgi düzeyi ve çözüm arayışı düşük seviyelerdedir.

“Hayatı kaçırma sen, bir yolu var istersen” farkındalık projesi ile hedefimiz, 10 milyon kadın!

Dünyanın geneline baktığımızda da idrar kaçırma hakkındaki farkındalık düzeyinin bu sorunun görülme sıklığına oranla düşük seviyelerde kaldığını görmekteyiz. Bundan dolayı birçok ülkede idrar kaçırma sorunu hakkında farkındalık kampanyaları yapılmaktadır. İdrar kaçırma sorununa ilişkin olarak 8 Mayıs tarihinde başlattığımız "Hayatı Kaçırma Sen, Bir Yolu Var İstersen" projesi kapsamında 3 ay içerisinde 40 yaş üstündeki 10 milyon kadına ulaşmayı hedefliyoruz.''

İdrar kaçıranların en büyük sorunlarından biri olan rahat su içememe konusuna karşın Canped markasının, ilk önce kurum içinde "özgürce su iç" kampanyasına başladıklarını anlatan Burak Kayahan, yıl boyunca çeşitli sürpriz projelerin arka arkaya geleceğinin haberini veriyor ve sözlerine şöyle devam ediyor; "Hayatı Kaçırma Sen, Bir Yolu Var İstersen" projemizin amacı;Türkiye’de idrar kaçırma sorunu ile her gün yüzleşen milyonlarca kadınımıza destek olmak, onları belki de kimse ile konuşamadıkları bu konuda bilgilendirmektir. Daha çok modern iletişim mecralarını kullandığımız bu farkındalık kampanyamızda, idrar kaçırma sorunu yaşayan kadınlara, bu sorun ile mücadele ederken yalnız olmadıklarını anlatmak istiyoruz. Burada yalnızlık konusunu biraz daha açmak gerekiyor. Bugün her 4 kadından 1'i bu sorunla yüzleşiyor. Biz de her kadına bu konudan muzdarip olan kendisi gibi milyonlarca kadın olduğunu anlatıyoruz. Ayrıca bu konu ile mücadele etmek isterlerse farklılaşan çözüm olanaklarının olduğunu ve yardım alabilecekleri başta doktorlarımız olmak üzere birçok farklı noktanın bulunduğunu belirtiyoruz. biryoluvaristersen.com web sitesini temel aldığımız proje kapsamında internetten yayınladığımız farkındalık videosuna ek olarak sosyal medya ve indoor-outdoor çalışmalarımızla bu sorunu yaşayan kadınlarımıza ulaşmayı hedefliyoruz" dedi.

İdrar kaçırma sosyal hayatı da etkiliyor!

 

"İstemsiz idrar kaçırma", bir hastalık belirtisi olabileceği kadar yaşam kalitesini de etkileyen bir sağlık sorunu.Bu durum;
  • Arkadaşlarınızla dışarda buluşmanıza engel olabilir.
  • Ailenizle birlikte ev dışında program yapmanızı zorlaştırabilir.
  • Alışverişe çıkmak gibi planlarınızı kısıtlayabilir.
  • Yalnızlaşma duygusuyla birlikte depresyon yaşamanıza neden olabilir.
  • Geceleri de dahil olmak üzere sık sık tuvalete gitme ihtiyacı duymanız; düşme, bir yerini kırma gibi ev kazalarına maruz kalmanıza yol açabilir.

İdrar kaçırma sorunun kontrol altına alınması, tedavi edilmesi mümkündür. Doktorunuzdan yardım istemekten çekinmeyin.

Bilgi için:

 

 
 
 
23.05.2017
Zeynep Çetinkaya
Copyright © populersaglikdergisi.com